Kansalaisfoorumin ajatukset ovat Moskovan kaduilla

Osallistun tänään viidenteen Suomalais-Venäläiseen kansalaisfoorumiin Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa Kulttuurikeskus Sofiassa. Täällä keskustellaan Venäjän kansalaisliikkeiden vaikeuksista niiden koettaessa vaikuttaa elinympäristöönsä. Tapahtuman ajankohdasta sovittaessa ei taatusti arvattu, että juuri nyt käsittämättömän suuret joukot ihmisiä lähtevät Venäjän kaduille osoittamaan, että he eivät enää pelkää vallanpitäjiä. [:]Muun muassa Jevgenia Tshirikova, kuulun Himkin metsää moottoritien tulolta puolustavan liikkeen johtaja peruutti tulonsa, koska tottakai hänen on oltava paikalla Moskovassa.

Koemme täällä kaikki, että jotain merkittävää tapahtuu parhaillaan, ja seuraamme tapahtumia internetin välityksellä. Viimeisen tiedon mukaan Moskovan kaduilla on 150 000 ihmistä.

Äskettäisten vaalien erikoisin väite oli, että Tshetseniassa 99,5 prosenttia ihmisistä äänesti ja saman verran ääniä kertyi valtapuolueelle. Kun sama tapahtui jo neljä vuotta sitten naapuritasavallassa Ingushiassa, puolet sen äänioikeutetuista allekirjoitti ilmoituksen, että he eivät äänestäneet.

Tällä kertaa vaalivilppi on paljastunut, kun väärentäjät ovat jääneet itse teossa kiinni sosiaaliseen mediaan levitettyjen videoiden avulla.

Olen aina uskonut siihen, että käänne vielä koittaa. Nyt on päättäväisesti vaadittava, että Venäjän vallanpitäjät pidättäytyvät brutaalista väkivallan käytöstä ja kunnioittavat Venäjän perustuslain 31 artiklassa taattua kokoontumisvapautta. Se olisi hyvä alku myös muiden poliittisten oikeuksien toteuttamiselle.

teksti on julkaistu Vihreässä blogissa 10.12.2011.

Facebook
Twitter
WhatsApp