Kansainvälinen oikeus suojaa “pilliinpuhaltajaa”

Edward Snowden lienee vieläkin Sheremetjevon lentokentän kansainvälisellä alueella vailla käypää matkustusasiakirjaa miettimässä väheneviä vaihtoehtojaan. Useiden EU-valtioiden kanta hänen liikkeisiinsä tuli selväksi, kun ne toissapäivänä estivät Bolivian presidentin ylilennon. Toisaalta Islannin parlamentissa on tehty lakialoite, joka takaisi Snowdenille maan kansalaisuuden.[:] 

Edward Snowden teki maailmalle ja myös meille eurooppalaisille suuren palveluksen paljastaessaan Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden nimissä harjoittaman massavakoilun. On erikoista, että hänestä tuntuu tulleen jopa Yhdysvaltain vakoilun kohteena olleille maille tarinan konna, johon varotaan vahingossakaan koskemasta.

Oikeutettu tietovuoto tuli oikeaan aikaan. EU neuvottelee meidän suomalaistenkin nimissä Yhdysvaltain kanssa yksityisyyden suojasta. Oikeuskomissaari Viviane Reding puolustaa perusoikeuksiamme ansiokkaasti.

Yhdysvaltain keinot puolustaa kansallista turvallisuuttaan ovat erityisen huolestuttavia myös siksi, että ne antavat huonon esimerkin valtioille, jotka tukahduttavat kaiken kritiikin valtaapitäviä kohtaan. Suomessa kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi on todennut, että kyseessä on hänen aikuisikänsä uskomattomin, häikäilemättömin ja laajamittaisin vakoilutapaus.

Yhdysvaltain olisi nyt syytä pohtia, vaurioittaako tiedustelun ylilyöntien vahingoittamaa mainettaan vielä lisää rankaisemalla Snowdenia kuin maanpetturia. Arvostettu ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) toteaa, että kansainvälinen oikeus tunnustaa tietyin edellytyksin yleisen edun nimissä oikeuden paljastaa valtiosalaisuuksia. Yhdysvalloissa laki ei suojaa näitä ns. pilliinpuhaltajia. Snowdenin rikos tuomittaisiin HRW:n mukaan vanhentuneen vakoilulain (Espionage Act) mukaan. Lain mukaan viranomaisilla ei ole velvollisuutta todistaa, että pilliinpuhaltajan teko on todella vahingoittanut kansallista etua.

Jos Snowden päättäisi luottaa vaikkapa Suomeen ja pääsisi jättämään maaperällämme turvapaikkahakemuksen, maahanmuuttoviraston, tuomioistuinten ja todennäköisen luovutuspyynnön ratkaisevan oikeusministerin olisi myös otettava huomioon, että Snowdenia saattaisi uhata kansainvälisten ihmisoikeusnormien vastainen epäinhimillinen kohtelu, jopa kuolemanrangaistus. Koskenniemen mukaan on poliittisesti ja oikeudellisesti selvää, että Snowdenin tapauksessa turvapaikkakriteerit Suomessa täyttyisivät.

On hyvä, että kansalaisten yksityisyyden suojaa koskevasta, näin merkittävästä kysymyksestä käydään avointa keskustelua. Turvapaikkamenettelyn lopputulos on kuitenkin oikeuden käsissä. Voin yhtyä Human Rights Watchin vetoomukseen, että maa, joka joutuisi tutkimaan Snowdenin turvapaikkahakemuksen, takaisi hänelle oikeudenmukaisen käsittelyn. Suomessa olemme voineet siihen luottaa. Ja miksi Yhdysvaltain hallituksen tavoittelema ihmisoikeusloukkausten paljastaja olisi Suomelle kuumempi peruna kuin Venäjän vainoama oppositioaktivisti, jolle on täällä perusteellisen yksilöllisen tutkinnan jälkeen myönnetty turvapaikka?

(Teksti on julkaistu Vihreässä blogissa 5.7.2013.)

Facebook
Twitter
WhatsApp