Junckerille pisteet, komissiolle ei

Jean-Claude Junckerin komissio sai parlamentin enemmistön hyväksynnän äänin 423 puolesta, 209 vastaan ja 67 tyhjää. Vihreiden lisäksi vastaan äänestivät vasemmisto GUE/NGL, EU-skeptinen EFDD sekä perussuomalaiset edustajat. Komission tukena oli kolmen suuren blokki, oikeistopuolue EPP, sosiaalidemokraatit S&D sekä liberaalien ALDE.

Vihreistä osa oli antanut heinäkuussa Junckerille ainakin mahdollisuuden koota pätevä joukko mitä haastavimmalle kaudelle. Juncker itse edustaa parasta kristillisdemokraattista perinnettä, sosiaalisen markkinatalouden aatetta. Emme kuitenkaan voineet vakuuttua hänen joukkonsa kyvystä tuoda talouspolitiikkaan sosiaalista ulottuvuutta ja ilmasto- ja ympäristöpolitiikankin vaatimaa kestävyysajattelua.

Oli hämmästyttävää, että Juncker otti parlamentin suurimpien ryhmien tuella ilmastokomissaariksi espanjalaisen, öljyteollisuuskytkentöjensä rasittaman Miguel Cañeten. Yhtään parempaa harkintaa ei osoittanut Unkarin ehdokkaan Tibor Navraciscin päästäminen vastaamaan kulttuurista ja nuorisosta, onhan tämä yhä autokraattisemman hallituspuolueen Fideszin keskeisiä toimijoita.

Jäsenvaltioita voi syyttää siitä, että Juncker ei onnistunut lisäämään naisten osuutta komissiossaan. Joukossa on toki hyvinkin lupaavia komissaareja, kuten budjetista vastaava Kristalina Georgieva ja varapuheenjohtaja Frans Timmermans. Vihreät aikovat tehdä asiakohtaisesti komission kanssa yhteistyötä, eli mistään täystyrmäyksestä ei ollut kyse.

Facebook
Twitter
WhatsApp