EU:n vaikeat budjettineuvottelut päättyivät maanantai-iltana. Kiista tiivistyi jäsenmaiden halukkuuteen leikata ja haluttomuuteen maksaa jäsenmaksujaan. Vuodelle 2015 sovittu talousarvio jäi kauas niin Euroopan parlamentin kuin komissionkin ehdottamista luvuista.
Jäsenmaiden hallitukset vaativat sisäpoliittisin syin rajuja leikkauksia EU-budjettiin. Samaan aikaan ne ovat jättäneet jäsenmaksujaan maksamatta yhteensä 221 miljardin euron edestä. Pelkästään vuoden 2013 aikana EU-maat kerryttivät piilovelkaa 23,4 miljardia euroa.
Alibudjetointi luo lumipalloefektin, joka vastaa suuruudeltaan yli 1,5-kertaisesti EU:n budjettia. Ratkaisua ei löytynyt nytkään, vaan jäsenmaat vaativat itselleen viiden miljardin euron edestä palautuksia maksujen maksamisen sijaan. Entinen budjettikomissaari Lewandowski varoitti EU:n kolmen A:n luottoluokituksen laskusta, jos velan annetaan kasvaa näin. Tämä vie myös pohjaa Junckerin kunnianhimoiselta investointisuunnitelmalta.
Kyseessä ei ole Brysselin ja EU:n byrokratia, vaan hallitusten uskottavuus omien kansalaisten silmissä. Suurimmat kärsijät ovat ne tuhannet pk-yritykset, paikallisjärjestöt ja tutkimusta tehneet tahot, jotka eri maissa ovat toteuttaneet EU-hankkeita ja odottavat nyt niille kuuluvia maksuja. Komission mukaan 70 tutkimus- ja kehittämishanketta on jäissä, ja opiskelijoiden Erasmus-vaihto-ohjelman rahoituksen on varoitettu olevan uhattuna.
Jäsenmaiden toiminta on vastuutonta. EU:lla ei ole omia varoja, joista se voisi paikata jäsenmaiden maksamattomia maksuja niiden kansalaisille. Omia varoja EU:lla ei ole siksi, että jäsenmaat eivät ole niitä sallineet.
Heidi Hautala, MEP, budjettivaliokunnan jäsen
Julkaistu Turun sanomissa 12.12.14