Israel suunnittelee tiukentavansa kansalaisjärjestölakejaan

Heidi Hautala puhui tänään Euroopan parlamentin täysistunnossa Israelissa suunnitellusta kansalaisjärjestölaista, [:]joka alistaisi järjestöt ilmoittamaan kaiken ulkomaisilta hallituksilta saamansa tuen. Ei ole jäänyt epäselväksi, että laki olisi suunnattu ennen kaikkea EU-tukea vastaan. Eräät Israelin hallitusta lähellä olevat tahot kuten NGO-Monitor -järjestö sanovat, että EU jäsenmaineen “kanavoi kymmeniä miljoonia euroja kapealle ryhmälle erittäin politisoituneita israelilaisia kansalaisjärjestöjä läpinäkymättömällä prosessilla”.

Israelin hallitus yritti vielä täysistuntokeskustelua edeltävänä päivänä saada parlamentin poistamaan asian esityslistalta, koska lakiesitystä oli jo muutettu. Hallitus myös viittasi juuri alkaviin Israelin ja Palestiinan rauhanneuvotteluihin.

Hautala sanoi täysistunnossa ajaneensa politiikassa vahvasti päätöksenteon avoimuutta. Hän sanoi havainneensa heti, että tämän lain avoimuuspyrkimykset vaikuttavat varsin valikoivilta. Yksittäisten lahjoittajien tukea ei tarvitsisi ilmoittaa.Hautala mainitsi, että joukko israelilaisia kansalaisjärjestöjä vieraili kesäkuussa ihmisoikeusalivaliokunnan kokouksessa, jossa keskusteltiin heidän huolistaan kyseisen lain vaikutuksista. Hautala kertoi myös olleensa lakiehdotuksesta kirjeenvaihdossa Israelin suurlähettilään kanssa.

Ihmisoikeusalivaliokunnan ja Euroopan parlamentin tällä keskustelulla kansalaisjärjestölakiin kohdistamalla julkisella huomiolla on Hautalan mukaan selvästi ollut vaikutuksensa siihen, että lakiehdotuksesta on nyt poistettu monia ongelmallisia kohtia.

Ihmisoikeusalivaliokunnan keskustelu oli Hautalalle myös vaikuttava osoitus siitä, että palestiinalaiset ja israelilaiset kansalaisjärjestöt tekevät Lähi-idässä hyvää yhteistyötä. Tätä yhteistyötä on myös Euroopan parlamentin edistettävä, koska se edistää rauhan saamista alueelle.

Facebook
Twitter
WhatsApp