Investointien vähennettävä köyhyyttä

Hautalan täysistuntopuheenvuoro Euroopan investointipankista

Euroopan parlamentti edellyttää vahvasti Euroopan investointipankkia (EIP) toimimaan kehityksen, köyhyyden vähentämisen ja EU:n ulkopoliittisten tavoitteiden, kuten ihmisoikeuksien, puolesta.[:]

Tämä ei saa jäädä sanahelinäksi ja siksi parlamentti oikeutetusti nyt vaatii, että EIP arvioi projektinsa vaikutukset etukäteen ja monitoroi niitä jatkuvasti. EIP:n on raportoitava vuosittain toiminnastaan parlamentille ja erityisesti siitä, miten se toimii EU:n tavoitteiden, kuten ilmastonmuutokset torjunnan puolesta.

Jotta voimme olla varmoja siitä, että EIP ei todellisuudessa toimi kehitystä ja ympäristöä vastaan, tarvitaan paljon nykyistä enemmän läpinäkyvyyttä. Parlamentti vaatii, että komission projektiarviot ja vuosiraportti ovat julkisia. Hankkeita suunniteltaessa on myös kuultava niitä ihmisiä, joihin hanke vaikuttaa.

On oltava selvää, että EIP:n vuosiraporttia varten tuottamat tiedot, kuten projektiarviot ja -tiedot, ovat julkista materiaalia. Avoimuuden pitää alkaa jo projektien alussa ja kaikkien hankkeisiin liittyvien asiakirjat on oltava kansalaisten saatavilla.

Muut ryhmät kannattivat ehdotustamme, että EIP:n tulee luoda strategia siitä, miten se voi luopua ilmastolle haitallisista hankkeista. Laaja tuki saatiin myös sille, että EIP:n on toimittava rahanpesua ja veronkiertoa vastaan.

Kts. myös aiempi kirjoitus aiheesta 

Facebook
Twitter
WhatsApp