Inhimillisyys ennen papereita

Toimittaja Kaisa Viitasen ja valokuvaaja Katja Tähjän tietokirja Paperittomat julkaistiin eilen sähköisenä kirjana englanniksi. Kirja sai joulukuussa Suomi-palkinnon – eikä suotta. Aihe on tuskallisen ajankohtainen ja vaatii pikaisia toimia myös Suomessa.[:]

Paperittomilla siirtolaisilla, kuten kaikilla ihmisillä, on perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, joihin Suomi on useissa kansainvälisissä sopimuksissa ja perustuslaissa sitoutunut. Esimerkiksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksella olemme sitoutuneet takaamaan kaikille lapsille samantasoisen terveydenhuollon, oli heillä papereita tai ei. Niin Maailman kuin Suomenkin Lääkäriliitto ovat vaatineet turvaamaan paperittomien oikeuden terveydenhoitoon.

Toisin kuin useissa EU-maissa, Suomessa paperittomat siirtolaiset eivät kuitenkaan saa edes Euroopan neuvoston vähimmäisvaatimuksen mukaista kaikille maksutonta kiireellistä sairaanhoitoa. Tällainen on taattu esimerkiksi Ruotsissa. Monissa maissa on menty pidemmälle tarjoamalla niin akuuttia kuin kiireetöntäkin hoitoa. Suomessa ei ole lainsäädäntöä tai viranomaisohjeistusta, joka takaisi paperittomille oikeuden edes välttämättömään hoitoon. Tilanne on häpeällinen ja se on korjattava.

Suomessa vapaaehtoiset lääkärit tekevät korvaamattoman arvokasta työtä paperittomia hoitavalla Global Clinicillä. Ilman tätä luovaa ja pelotonta työtä paperittomien terveyden- ja sairaanhoito olisi täysin heitteillä. Monimuotoisuutta ja moniarvoisuutta Suomessa edistävä Pluralismisäätiö, jonka hallitukseen kuulun, palkitsikin avoimemman ja inhimillisemmän maailman puolesta tekevän lääkäriaseman avustuksellaan. Koska Global Clinic ei voi vastaanottaa rahaa, avustus maksettiin käytännössä Hakaniemen apteekkiin, josta sillä sai ostaa lääkkeitä.

Vapaaehtoisten varaan rakennettu järjestelmä ei kuitenkaan ole riittävä eikä kestävä. Kun ihminen on sairas, hän tarvitsee hoitoa – vaikka olisi paperiton siirtolainenkin.

Hallituksen tehtävä on laittaa asia kuntoon. Esimerkiksi pian hallituksen käsiteltäväksi tulevaan Maahanmuutto 2020 -strategiaan on selkeästi kirjattava, että asiaan puututaan. Sosiaali- ja terveysministeriössä tulisi pikaisesti selvittää asiaa ja kartoittaa ratkaisumalleja. Tämän pitäisi sujua nopeasti, sillä malleja maailmalta löytyy.

(Teksti on julkaistu Vihreässä blogissa 11.1.2013.)

Facebook
Twitter
WhatsApp