Ilmastopolitiikan vapaamatkustajat kuriin suojatulleilla

Euroopan parlamentin jäsen Satu Hassi ja Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala osallistuvat parhaillaan Buenos Airesissa YK:n 10. ilmastokonferessiin. Hassi on Euroopan parlamentin delegaatiossa EP:n ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajana ja Hautala Suomen delegaatiossa eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajana.

Hassi ja Hautala toteavat, etta Kioton pöytäkirjan voimaanastuminen 16.2.2005 on suuri saavutus, joka luo vahvan pohjan Kioton jälkeisen kauden toiminnalle vuodesta 2012 eteenpäin.

“EU on toiminut tähän asti menestyksellisesti globaalin ilmastopolitiikan johtajana, ja sen tulee pitää kiinni tästä edelläkävijän roolista. EU:n tulee toimia erityisesti niiden maiden kanssa, joilla on kiinnostusta harrastaa vastuulllista politiikkaa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo kaikkialla maailmassa. Vaikka Yhdysvaltain ja muiden vapaamatkustajien saaminen mukaan on ensiarvoisen tarkeää, ei planeetan tulevaisuutta tule jättää sen varaan, että näin käy lähiaikoina”, Hassi ja Hautala toteavat.

“Maat, jotka eivät ratifioineet Kioton poytäkirjaa ja sitoutuneet rajoittamaan kasvihuonekaasupäästöjään, saavat nyt epäreilua kilpailuetua. On pohdittava vakavasti, voidaanko esimerkiksi Yhdysvaltojen tuonnille vastuullisen ilmastopolitiikan maihin asettaa suojatulleja”, Hautala ja Hassi ehdottavat.

SUOMI ESTÄÄ EU:N ETENEMISTÄ KANSAINVÄLISESSÄ ILMASTOPOLITIIKASSA

Hautala ja Hassi ovat harmissaan siitä, että Suomi on nyt ilmeisen pysyvästi EU:n ilmastopolitiikan jarruttajamaaryhmässä seuranaan esimerkiksi Puola ja Espanja. Kun EU:n ympäristöministerit keskustelevat maanantaina Kioton sopimuksen jälkeisesta ilmastopolitiikasta, Suomi ei saisi vihreiden edustajien mukaan estää EU:n toimimista jatkossakin suunnannäyttäjänä.

“Tiedeyhteison mukaan maapallon keskilämpötilan nousu kahdella asteella aiheuttaa peruuttamattomia ja katastrofaalisia seurauksia. Saamiemme tietojen mukaan Suomi haluaa estää EU:ta sanomasta ääneen niitä päästövähennyksiä, joita tämän lämpötilan nousun estäminen edellyttää. Tämä on vaarallista taktiikkaa. Buenos Airesissa on käynyt selväksi, että Yhdysvaltain nykyinen hallinto ei aio neuvotella päästövähennyksistä”, Hassi ja Hautala toteavat.

Facebook
Twitter
WhatsApp