Ilmastonmuutoskin tunnistaa sukupuolen

Kolumni/tasa-arvovaalit.fi

Maailman köyhistä 70 % on naisia. Kehitysmaissa naiset kantavat suurimman taakan arjesta, maata viljellen, vettä ja polttopuuta hakien, ruokaa laittaen. [:]Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että käynnissä oleva ilmastonmuutos vaikeuttaa maailman köyhien asemaa entisestään. Ilmastonmuutoksella on siis paljonkin tekemistä sukupuolen kanssa.Äskettäin YK:n vuotuisessa naisten asemaa pohtivan komission kokouksessa New Yorkissa ilmastonmuutos oli vahvasti nouseva teema. Asialla olivat ennen muuta kansalaisjärjestöt ja pohjoismaat. Tuntuu, että pohjoismaissa on oivallettu kansalaisyhteiskunnan merkitys toisin kuin monissa muissa osissa maailmaa. Pohjoismaat pyrkivät tosissaan viemään sukupuolinäkökulman joulukuun suureen ilmastokokoukseen. Samaa vaativat äskettäin Liberian ja Suomen presidenttien johdolla kokoontuneet naisjohtajat.
Olen vakuuttunut siitä, että jos ilmastonmuutosta tarkastellaan sukupuolisilmälasien lävitse, löydetään myös tehokkaammat ja halvemmat ratkaisut. Kyse on paitsi oikeudenmukaisuudesta myös tarkoituksenmukaisuudesta. Avain tähän on kehitysmaiden naisten voimaannuttaminen. Naisten vaikutusvaltaa omissa lähiyhteisöissään ja päätöksenteossa ylipäätään on lisättävä. Naisvoimin löydetään helpommin keinoja sopeutua elinympäristön muutoksiin, joita ilmakehän lämpeneminen aiheuttaa.

Oli melko yllättävää oppia, että naisia menetetään luonnonmullistuksissa neljätoista kertaa enemmän kuin miehiä. Vai oliko sittenkään? Naisen elämällä ei kaikkialla ole samaa arvoa kuin miehen elämällä.

Naiset ja miehet myös aiheuttavat ilmastonmuutosta eri tavoin. Arkinen esimerkki on liikkuminen täällä omassa ympäristössämme. Naiset käyttävät joukkoliikennettä keskimäärin enemmän kuin miehet. Minun tasa-arvopyrkimyksissäni miehet saadaan matkustamaan ratikalla ja junalla eikä naisia enemmän autoilemaan. Ilmasto-oikeudenmukaisuus vaatii, että rikkaissa maissa opettelemme elämään ja voimaan hyvin huomattavasti nykyistä vähäisemmällä energian ja luonnonvarojen käytöllä.

On tärkeää, että Euroopan unioni pysyy kansainvälisen ilmastopolitiikan edelläkävijänä, joka vetää muita mukaansa. Unionin jäsenmaiden tasa-arvoministerit on saatava mukaan ilmastoneuvotteluihin, naiset neuvottelupöytiin. Valtavirtaistettavaa riittää: ilmastonäkökulma tasa-arvopolitiikkaan, tasa-arvonäkökulma ilmastopolitiikkaan.

Facebook
Twitter
WhatsApp