Ihmisoikeusmatka Venäjälle

Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala vierailee Venäjällä 12.-15.joulukuuta. Matkan tarkoitus on osallistua kansainväliseen “Sakharov’s Ideas Today” – konferenssiin, joka järjestetään Moskovassa 14.-15.12. [:]Tapahtuman järjestävät Euroopan neuvoston ja sen ihmioikeuskomissaarin Thomas Hammarbergin alaisuudessa toimiva Andrei Saharovin museo ja toimintakeskus. Konferenssin asialistalla on maailmanlaajuinen toimintasuunnitelma rauhan, edistyksen ja ihmisoikeuksien aloilla. Puheenjohtaja Hautala tulee puhumaan Venäjän tämänhetkisistä ihmisoikeusasioista.

Myös tämänvuotisen Saharov-palkinnon voittajat Oleg Orlov ja Sergei Kovalev osallistuvat konferenssiin. Saharov-palkinto luovutetaan 16. joulukuuta 2009 venäläisellä kansalaisoikeusjärjestölle Memorialille, ja sen kolmelle edustajalle Orloville, Kovaleville ja Ljudmila Aleksejevalle, sekä yleisesti muille venäläisille ihmisoikeuspuolustajille.

Puheenjohtaja Hautala pyrkii tapaamaan myös Aleksei Nikiforovin ja Aleksei Sokolovin. Nikiforov ja Sokolov ovat tällä hetkellä oikeudettomasti vangittuina jekaterinburgilaisessa vankilassa. Aleksei Nikiforov on ihmisoikeustaistelija ja oppositioaktivisti. Nikiforovista tuli 14.9 ensimmäinen henkilö, joka on tuomittu vankilaan rikosnimikkeestä “ekstremismi”. Hautalan mukaan tuomio johtuu kuitenkin hänen poliittisesta aktiivisuudestaan. Aleksei Sokolov on tunnettu venäläinen ihmisoikeuspuolustaja, joka on odottanut oikeudenkäyntiä pidätettynä ryöstöstä epäiltynä 13.toukokuuta lähtien. On vakavia syitä epäillä, että hänen pidätyksensä todellinen syy on hänen ihmisoikeustoimintansa.

Puheenjohtaja Hautala on nimitetty parlamentin ulkosuhdevaliokunnassa esittelijäksi koskien toimia unionin ulkopuolisten maiden ihmisoikeuksien suojelemiseksi. Matkan aikana Hautala tapaa kansalaisyhteiskunnan edustajia Moskovassa ja muualla Venäjällä; tarkoituksena on keskustella toimista ihmisoikeuspuolustajien suojelemiseksi sekä sananvapaudesta Venäjällä.

Facebook
Twitter
WhatsApp