Hyvinvointipalveluista kesäkuun huippukokouksen prioriteetti

EU:n hallitusten välinen kokous lähestyy ratkaisuvaiheitaan. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta ja suuri valiokunta antoivat hallitukselle tänään ohjeita ensi viikon ulkoministerikokoukseen (17.-18.5.). Suomelle tuolloin esillä olevista asioista ylivoimaisesti tärkeimmät koskevat kansallisen päätösvallan säilyttämistä terveys-, sosiaali- ja koulutuspalveluista päätettäessä unionin sisämarkkinoilla ja kansainvälisessä kauppapolitiikassa. Eduskunta on yksimielisesti vaatinut aiemmissa kannanotoissaan turvaamaan kansallisen päätösvallan. Vihreiden edustajat Heidi Hautala, Irina Krohn ja Ulla Anttila osallistuivat asian käsittelyyn perjantaina eduskunnassa.

“Jos ensi viikon kokous ei tuo eduskunnan edellyttämää ratkaisua hyvinvointipalveluja koskevaan päätösvaltaan, hallituksen tulee olla valmis tarvittaessa viemään asia lopullisesti ratkaistavaksi kesäkuun huippukokoukseen yhtenä tarkoin valituista prioriteeteistaan”, Hautala ja muut vihreät toteavat.

“Hallitus ymmärtää, että eduskunta ei tule tyytymään puolivillaisiin julistuksiin, joilla ei ole mitään merkitystä kovassa todellisuudessa. Ja hallitus tietää, että vasta viime aikoina muut maat ovat tajunneet, mistä Suomi puhuu. Tukea on tullut oikeastaan vasta viime viikkoina – lehtitietojen mukaan muun muassa muilta pohjoismailta ja Virosta”, vihreät huomauttavat, “Olisikin järjetöntä keskeyttää ponnistelut nyt”.

Vihreiden mielestä kansanedustajien tulisi nyt vaikuttaa muiden maiden kantoihin ottamalla yhteyttä muihin eurooppalaisiin puolueisiin ja kansalaisjärjestöihin.

“Myös suomalaisten kansalaisjärjestöjen pitäisi olla enemmän huolissaan muista kuin Suomen päättäjistä tässä asiassa. Lähiviikkojen tuki on ratkaisevaa. Niiden kannattaisi keskittää voimavaransa omiin eurooppalaisiin verkostoihinsa, erityisesti ay-liikkeeseen sekä julkisen alan järjestöihin, joille on tärkeää pitää kiinni kansallisesta päätösvallasta julkisissa palveluissa”, Heidi Hautala sanoi kansalaisjärjestöjen tiedotustilaisuudessa perjantaina Helsingissä.

Facebook
Twitter
WhatsApp