Hyvä ruoka on terveellistä ja turvallista

Euroopan vihreiden ruokakampanja perää eurooppalaista ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja ruokapolitiikkaa:

Euroopan vihreät ovat käynnistäneet ruokakulttuuri- ja ruokapolitiikkakampanjan, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomio ruoan turvallisuuteen ja terveellisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen sekä puolustaa eurooppalaisen ruokakulttuurin monimuotoisuutta. Erityinen huomio kampanjassa kohdistuu geenimuunnelluista organismeista aiheutuviin riskeihin.

Kuluttajia varten on oltava mahdollisimman selkeät pakkausmerkinnät, joiden avulla saa tietoa tuotantotavasta ja –maasta niin myös elintarvikkeen terveellisyydestä:

– Valmisruoat ja -juomat sisältävät paljon sokeria ja rasvaa, koska nämä ainesosat ovat halpoja ja ne on helppo piilottaa pikaruokaan ilman että kuluttajat huomaavat niitä. Niitä käytetään myös antamaan makua tuotteisiin, joita ei ole tarkoituskaan toimittaa tuoreina ruokapöytään. Minusta pitäisi selkein symbolein merkitä monenko voinapin ja sokeripalan edestä pakkaus sisältää rasvaa ja sokeria. Tällöin kuluttaja tietäisi paljonko hän päivittäin syö piilorasvaa ja –sokeria, ehdottaa Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Satu Hassi.

Euroopan unioni on säätänyt ankarat normit geenimuunneltujen organismien käytölle ja markkinoinnille ja elintarvikkeiden merkintämääräyksiä on tiukennettu. Tosin viime viikolla EU:n komissio lakkautti muuntogeenisen ruoan monivuotisen moratorion ja salli muuntogeenisen sokerimaissilajikkeen pääsyn markkinoille. Tämä päätös voi johtaa siihen, että jatkossa tuotantoon ja markkinoille pääsee entistä helpommin muitakin geenimanipuloituja tuotteita, myös luvattomia:

– Minusta erityisesti lastenruoista on kiellettävä geenimuunneltujen lajikkeiden käyttö, koska näiden turvallisuuteen liittyviä riskejä ei ole tarpeeksi kartoitettu, sanoo kansanedustaja Heidi Hautala.

Hautalan mielestä esimerkiksi Valion lastenruokatoiminnan myyminen hollantilaiselle Royal Numico –yhtiölle ja Valiojäätelön liiketoiminnan myyminen Nestlélle ovat esimerkkejä siitä kuinka elintarviketeollisuus keskittyy koko ajan ja kuluttajan mahdollisuus vaikuttaa tuotantoketjuun heikkenee. Tällöin kuluttajien terveyteen ja ruokaturvallisuuteen liittyvät asiat jäävät yhä enemmän taka-alalle.

Kuluttajat ovatkin entistä kiinnostuneempia luomuviljelystä ja lähiruoasta. Toisaalta elintarvikkeita jalostava pienteollisuus ei pysty täyttämään suurtuotannon näkökulmasta laadittuja hygienia- ja turvallisuusmääräyksiä kilpailukykyiseen hintaan. Tuoreet elintarvikkeet ja paikalliset erikoisuudet ovatkin katoamassa markkinoilta ja tämä johtaa helposti entistä enemmän eurooppalaisen ruokakulttuurin yksipuolistumiseen.

– – –

EUROOPAN VIHREIDEN RUOKAKAMPANJAN TAVOITTEITA:

– ruoan turvallisuuden ja terveellisyyden parantaminen tekemättä sitä laadun ja maun kustannuksella
– geenimuunneltujen organismien leviämisen estäminen eurooppalaiseen luontoon ja maatalouteen
– kalastuksen harjoittaminen niin ettei se tuhoa valtameriä ja kalastuksesta riippuvaisia yhteisöjä
– kuluttajien ja viljelijöiden valinnanmahdollisuuksien lisääminen kestävän kulutuksen ja tuotannon avulla
– kansainvälisen elintarviketeollisuuden keskittymisen estäminen ja reilun kaupan ruoan ja markkinoinnin edistäminen
– elintarvikekuljetuksien vähentäminen, eläinten hyvinvoinnin kohentaminen, luonnon suojeleminen ja eurooppalaisen ruokakulttuurin moninaisuuden edistäminen

Facebook
Twitter
WhatsApp