Huomio kehityspolitiikan ristiriitakysymyksiin

///www.kepa.fi/Sanna Jäppinen

Kansanedustaja Heidi Hautala jatkaa Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen (Kepa) puheenjohtajana toisen kaksivuotiskauden. Varapuheenjohtajiksi tänään pidetyssä vuosikokouksessa valittiin Terhi Mäkynen (Suomen Unifem) ja Harri Hakola (Fida International).[:]

Hautalan mukaan köyhyyden poistaminen on Suomen kehityspolitiikan suurin haaste lähivuosina. “Kepa korostaa, että tavoitteen toteutumiseksi on vahvistettava köyhimpien ihmisten mahdollisuutta määrätä omasta kehityksestään sekä puolustettava heidän ihmisoikeuksiaan. Pohjoisen ja etelän kansalaisjärjestöjen yhteistyö on avainasemassa tässä työssä”, Hautala totesi.

“Kansalaisjärjestöt tulee nähdä tasavertaisina kumppaneina virallisen kehitysyhteistyön rinnalla. Ne pyrkivät jatkuvasti parantamaan omia kehitysyhteistyöhankkeitaan, ja Kepalla on hyvät mahdollisuudet edistää järjestöjen keskinäistä oppimista.”

Kepa on nyt perustanut kumppanuuspalkinnon kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhankkeille. Tunnustus myönnetään ensimmäistä kertaa ensi vuonna.

Hautala kommentoi myös ulkoministeriön valmisteilla olevaa kehityspoliittista ohjelmaa. “Vaikka ohjelmassa puhutaan esimerkiksi kehitysmaiden velkaongelmasta ja ulkomaankaupan vaikeuksista, antaa se kansainvälisen kehityspolitiikan nykysuunnasta hyvin epäpoliittisen ja teknokraattisen kuvan. Kehityspolitiikan, kauppapolitiikan ja muiden politiikan alueiden välinen johdonmukaisuus on tärkeä tavoite, mutta ohjelmaluonnoksessa sitä ei problematisoida riittävästi.”

Kepan mielestä näitä kehityspolitiikan ristiriitakysymyksiä ja erilaisia poliittisia näkemyksiä tulisikin eritellä enemmän ja linjata Suomen politiikkaa suhteessa niihin.

Kehitysyhteistyön palvelukeskus on kehitysyhteistyötä tekevien tai muuten kehitysmaa- ja globaalikysymysten kanssa työskentelevien suomalaisten kansalaisjärjestöjen kattojärjestö.

Facebook
Twitter
WhatsApp