Heidi Hautala pyytää Suomea vaatimaan kissojen ja koirien turkisten kaupan kieltämistä EU:ssa

Heidi Hautala on kysynyt maa- ja metsätalousministeriöltä, aikooko Suomi liittyä usean muun EU-maan joukkoon vaatimaan koko EU:n kattavaa kissojen ja koirien turkisten kieltoa. Maa- ja metsätalousministeriöstä vastattiin kysymykseen ilahduttavan pikaisesti ja luvattiin selvittää, minkä ministeriön selvitettäväksi kysymys parhaiten soveltuu.[:]

Ruotsin, Tanskan, Saksan, Ranskan, Italian, Kreikan, Alankomaiden, Itävallan ja Iso-Britannian maatalousministerit vetosivat 27. marraskuuta viime vuonna komissioon, että se asettaisi EU:n kattavan kiellon näiden turkisten kaupalle. Perusteena kiellolle maat esittivät, että sisämarkkinajärjestelmässä kissojen ja koirien turkisten kauppa tulisi kieltää kuluttajan harhauttamisena. Tähän mennessä komissaari EU:n kuluttaja-asioiden komissaari Davin Byrne on vastannut, että kysymys on eläinsuojelusta ja jäsenmaiden on hoidettava asia omalla lainsäädännöllään.

Ostaessaan tuotteita, joissa on käytetty koirien ja kissojen turkista kuluttaja ei saa tietää, mistä eläimestä turkis on peräisin, sillä tuoteselosteet ovat tahallisen harhaanjohtavia tai tiedot turkiksen alkuperästä puuttuvat kokonaan.

Eläinsuojelujärjestö Humane Society International on Kiinassa tekemissään tutkimuksissaan saanut selville, että maassa tuotetaan vuosittain yli kaksi miljoonaa koiran/kissan nahkaa erittäin epäeettisissä oloissa. Aasialaisten myyjien paineet saada koirien ja kissojen turkiksia Eurooppan markkinoille ovat nyt koventuneet, koska USA on jo kieltänyt näiden tuotteiden maahantuonnin. Kissojen ja koirien turkkia käytetään muun muassa somisteena laukuissa ja vaatteissa.

Facebook
Twitter
WhatsApp