Heidi Hautala: Kunnianhimoinen puhtaan energian paketti läpi parlamentissa

Euroopan parlamentti äänesti tänään keskiviikkona merkittävästä uusiutuvan energian paketista.

– Puhtaan energian paketin hyväksyminen on hieno osoitus siitä, että EU ottaa reippaita askelia kohti ilmastonmuutoksen pysäyttämistä. Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet halutaan todella saavuttaa, Heidi Hautala sanoo.

Vihreiden raportoijien mietinnön pohjalta energiatehokkuuden sitova tavoite nousi EU-tasolla 35 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Hautala nostaa myös palmuöljyn käytöstä luopumisen vuoteen 2021 mennessä yhtenä hienoista vihreistä saavutuksista.

Valitettavaa kuitenkin on, että parlamentti hyväksyi kestävyyskriteereissä runkopuun ja kantojen käytön uusiutuvana energiana myös silloin, kun ne ajautuvat polttoon. Sadat tutkijat ja ympäristöjärjestöt vetosivat runkopuun ja kantojen suoraa energiakäyttöä vastaan.

– Suomen biopolttoaineiden tuottajat ja hallitus ovat itse korostaneet, että tuotannossa käytetään nimenomaan jätteitä ja tähteitä. Miksi runkopuun ja kantojen polton sallimista sitten lobattiin niin valtavasti, Hautala ihmettelee.

Hautala muistuttaa, että kestävyyskriteerit koskevat joka tapauksessa vain suuria, yli 20 MW voimalaitoksia eli noin viidesosaa EU-alueen energiatuotannosta. Kriteerit eivät siis koske pientuotantoa ja kotitalouksia.

Facebook
Twitter
WhatsApp