Heidi Hautala, Janne Länsipuro ja Kaisa Leka: Ruokavalinnat omiin käsiin

Kansanedustaja Heidi Hautala, sarjakuvataiteilija Kaisa Leka ja luomuyrittäjä Janne Länsipuro kannustavat tietoisiin ruokavalintoihin, joilla voi parantaa maailmaa. Hautalan, Lekan ja Länsipuron tänään ilmestyvä keittokirja Rehellistä ruokaa – Heidin kanssa keittiössä esittelee monipuolisia ateriakokonaisuuksia ja tietoa ravitsemuksesta, lähiruoasta sekä ruokaostosten vaikutuksesta ympäristöön.

“Teollista ruokaa syövillä nykyihmisillä on vaara tulla vajaaravituksi,” sanoo Heidi Hautala.  “Nyt on aika hylätä valkoinen vilja ja sokeri ja siirtyä voimaruokiin, jotka edistävät terveyttä. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä pitäisi syödä puoli kiloa päivässä “, Hautala innostaa.  Heidi Hautalan omia voimaruoka-aineita ovat mm. tyrnimarja, karpalo, kylmäpuristettu pellavaöljy, yrtit sekä vihreä ja valkoinen tee.

Hautala, Leka ja Länsipuro tahtovat nostaa ravinnon ja ruoanlaiton sille kuuluvaan arvoonsa. Hyvään ravitsemukseen kuuluvat niin ruoan alkuperän arvostaminen, kiireetön kokkaaminen kuin läheisten kanssa jaettu ruokailukokemuskin.

“Ihminen ei ole auto eikä ruokaa pitäisi tankata,” sanoo Kaisa Leka.  “Kun ruoanlaitolle antaa aikaa, ruokailu merkitsee enemmän. Pysähdy hetkeksi miettimään, kuinka pitkän tien ruoka on kulkenut päätyäkseen ostoskoriisi. Miksi sitä valmistaessa pitäisi kilpailla nopeudessa? Pikaruoan mainoksetko meille ovat opettaneet, että ruoanlaitto on epämiellyttävää? Vallataan takaisin oma keittiömme ja vapaudutaan mikroaaltouunin ikeestä!”, yllyttää Leka.

Ruokavalinnoilla vaikutetaan myös ympäristön tilaan.  “Itämeren kannalta ei ole yhdentekevää, miten ruokaa viljellään, ” tähdentää Janne Länsipuro ja jatkaa: “Ravinteita kierrättävässä maataloudessa tilojen eläinmäärät on suhteutettu viljelypinta-aloihin ja helppoliukoisten lannoitteiden käyttö on vähäistä. Laadukas ja maukas lähiruoka takaavat myös elävän maatalousmaiseman säilymisen. “

Facebook
Twitter
WhatsApp