Hautala vierailulla Valko-Venäjällä

Heidi Hautala osallistuu suuren valiokunnan matkalle Valko-Venäjälle. Eduskunta tiedottaa matkasta seuraavasti:

Suuri valiokunta tutustuu Valko-Venäjän tilanteeseen 19. – 21.1.2009

Eduskunnan suuren valiokunnan valtuuskunta vierailee Valko-Venäjällä 19. – 21. tammikuuta. Valiokunta on erityisen kiinnostunut maan energiaturvallisuudesta sekä ihmisoikeustilanteesta ja yleisestä demokratiakehityksestä. Valtuuskunta tapaa Minskissä Valko-Venäjän ulkoministerin Sergei Martynovin sekä useita parlamentin molempien kamarien edustajia. Tapaamisia on myös kansalaisjärjestöjen ja oppositioryhmien kanssa. [:]

Suuren valiokunnan valtuuskunta tutustuu Valko-Venäjän energia- ja ihmisoikeustilanteeseen paikan päällä. Virallisten tapaamisten lisäksi kansanedustajat tapaavat poliittisten puolueiden ja erilaisten kansalaisjärjestöjen edustajia. Ohjelmassa ovat keskustelut mm. Valko-Venäjän Helsinki-komitean ja Valko-Venäjän toimittajayhdistyksen kanssa. Toimittajayhdistys sai Euroopan parlamentin Saharov-mielipiteenvapauspalkinnon vuonna 2004.

Valko-Venäjän ihmisoikeus- ja demokratiatilanne on herättänyt huolta pitkään. Oppositiolla ei ole todellisia toimintamahdollisuuksia, koska tiedonvälitys on hallituksen valvonnassa. Presidentti Aljaksandr Lukashenka nauttii populistisen politiikkansa ansiosta myös laajaa kannatusta.

Suuren valiokunnan valtuuskuntaa kiinnostavat Valko-Venäjän viime syksynä (24.9.2008) pidettyjen parlamenttienvaalien yhteydessä näkyneet merkit maan varovaisesta avautumisesta. Valko-Venäjän hallitus kävi viime vuonna keskusteluja Suomen johtaman ETYJin kanssa uudistuksista kansalaisvapauksien ja ihmisoikeuksien alalla.

Valko-Venäjä on riippuvainen Venäjältä tuodusta energiasta, mikä rajoittaa maan itsenäistä toimintavapautta. Juuri halvan tuontienergian ansiosta Valko-Venäjän talouskehitys on viime aikoihin saakka ollut myönteistä, mutta tammikuussa 2009 maa joutui devalvoimaan ruplansa 20 prosentilla dollariin nähden. Tämä heikentää kansalaisten ostovoima huomattavasti, ja Valko-Venäjän ruplan koko tulevaisuus on vaakalaudalla.

Minskiin matkaavaa valtuuskuntaa johtaa suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.), ja siihen kuuluvat kansanedustajat Leena Harkimo (kok.), Heidi Hautala (vihr.), Johannes Koskinen (sd.), Markku Laukkanen (kesk.) ja Esko-Juhani Tennilä (vas.).

Facebook
Twitter
WhatsApp