Hautala vaatii CETA-sopimusta jäihin

Heidi Hautala yhdessä Euroopan parlamentin vihreiden kanssa vaatii EU:n  ja Kanadan vapaakauppasopimuksen (CETA) allekirjoittamisen lykkäämistä. CETAn yhteensopivuus EU:n perussopimusten kanssa olisi heidän mukaansa selvitettävä ensin. Monet EU-oikeuden asiantuntijat ovat esittäneet samaa.

“Vapaakauppasopimuksen suhteen tarvitaan aikalisä. Sopimusta ei voida lyödä lukkoon tilanteessa, jossa Saksan perustuslakituomioistuin asetti ehtoja sopimuksen ratifioinnille ja Belgiassa Vallonian parlamentti äänesti sopimusta vastaan”, Hautala toteaa.

Jäsenmaiden on määrä allekirjoittaa CETA vielä lokakuun lopulla, ennen kuin Euroopan parlamentti on päässyt antamaan kantaansa. Parlamentti äänestäisi sopimuksesta aikaisintaan joulukuussa.

Sopimusta voidaan komission ehdotuksen mukaan soveltaa ennen kuin kaikki jäsenmaat ovat sen ratifioineet. Hautalan mukaan väliaikainenkin soveltaminen luo oikeuksia kanadalaisille sijoittajille ja muuttaa EU:n oikeusjärjestelmää vuosiksi eteenpäin, vaikka EU-maat eivät lopulta ratifioisi sopimusta.

“CETA pitää sisällään saman riitojenratkaisumenettelyn kuin EU:n ja Yhdysvaltojen TTIP-sopimus. Ennen kuin sopimus voidaan hyväksyä, EU-tuomioistuimelta on saatava ratkaisu myös siitä, onko riitojenratkaisumenettely EU-oikeuden mukainen”, Hautala korostaa.

Vihreiden kirje EU-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille

EU:n kauppaministerit lykkäsivät sopimuksen käsittelyä tänään kokouksessaan Luxembourgissa. Seuraavaksi jäsenmaiden johtajat keskustelevat sen jatkosta 20.-21. lokakuuta.

Facebook
Twitter
WhatsApp