Hautala: Seksuaalinen suuntautuminen ei vaikuta Haaviston arvostukseen maailmalla

Presidenttiehdokkaiden Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston kesken on herrasmiessopimus siitä, että kampanjaa käydään puolin ja toisin reilusti ja asiapohjalta. Valitettavasti kaikki kisan osallistujat ja sitä kommentoivat eivät noudata samaa periaatetta.[:]

Vaalien varjossa tapahtuu -kolumnissaan vastaava päätoimittaja A.-P. Pietilä kirjoittaa nimettömään ulkoministeriön lähteeseen tukeutuen Suomen menettävän kannatusta turvaneuvoston jäseneksi, jos Pekka Haavisto valitaan presidentiksi. Koko väite lienee kehitetty nousukiidossa olevan presidenttiehdokkaan kampittamiseen.

Olen keskeisesti mukana Suomen turvaneuvostokampanjassa, ja pidän koko väitettä “lähteineen” matalamielisenä yrityksenä mustamaalata ulkopoliittisesti kokeneempaa presidenttiehdokasta.

Pekka Haavisto on tehnyt merkittävän osan elämäntyöstään sellaisissa maissa, joissa homoseksuaalien asema ei ole tasa-arvoinen muiden kanssa. Hänen työtään rauhanneuvottelijana tai ympäristödiplomaattina tämä seikka ei ole millään tavalla haitannut.

Vertailun vuoksi voi todeta, että esimerkiksi Saksan ulkoministerin Guido Westerwellen seksuaalinen suuntautuminen ei ole ollut Saksan ulkopoliittisen arvostuksen este. Koko seikka ei kuulu diplomaattipöytiin.

Suomella ja Suomen presidentillä voi olla merkittävästi keskeisempi rooli erilaisten konfliktien sovittelijana, sillä Suomen maine näissä kysymyksissä muun muassa presidentti Ahtisaaren työn myötä on maailmalla erinomainen. Ahtisaaren työn jatkamisen tulee olla presidentin valinnasta riippumatta tärkeä tavoite meille suomalaisille. Parhaiten tämä tavoite täyttyy, kun presidentin tehtävään valitaan juuri ulkopolitiikan ja rauhanneuvottelujen saralla ansioitunut ehdokas.

Sauli Niinistön hienon kampanjan kannalta on perin harmillista, että hänen kannattajansa sortuvat Pekka Haaviston ala-arvoiseen kommentointiin.

Heidi Hautala
Kehitysministeri ulkoministeriössä

Kirjoitus on julkaistu 26.1.2012 Keski-Uusimaa-lehdessä vastineena A.-P. Pietilän 24.1. 2012 ilmestyneeseen kirjoitukseen. Samaa kirjoitusta kommentoi ulkoministeri Erkki Tuomioja blogissaan “Ennakkoluuloinen loka lentää”.

Facebook
Twitter
WhatsApp