Hautala osallistuu mielenilmaisuun Pietarissa kokoontumisvapauden puolesta

Tiedote 31.5.2010[:]

Hautala osallistuu mielenilmaisuun Pietarissa kokoontumisvapauden puolesta

Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala osallistuu tänään Pietarissa rauhanomaiseen mielenilmaukseen kokoontumisvapauden puolesta. Tapahtuma on osa eri Venäjän kaupungeissa järjestettäviä mielenosoituksia perustuslain 31. artiklan eli kokoontumisvapauden puolesta. Hautala tervehtii “31. artiklan liikettä” seuraavin sanoin:

“Kokoontumisvapaus on korvaamaton kansalaisoikeus, joka kuuluu kaikille. Se pohjautuu kansainvälisiin sopimuksiin, jotka myös Venäjän federaatio on hyväksynyt. Venäjän viranomaiset kuitenkin käyttävät pelottelua, ahdistelua ja hallinnollisia sanktioita estääkseen rauhanomaisesti perustuslaillisia oikeuksiaan vaativia ihmisiä kokoontumasta.

On yhä selvempää, että viranomaisten toiminnan todellinen motiivi on pelko vapaasta kansalaisyhteiskunnasta, jossa kaikki voivat puhua, kirjoittaa, kuulua yhdistyksiin ja kokoontua vapaasti. Vallanpitäjät pelkäävät joutuvansa vastaamaan teoistaan, jotka eivät vastaa julkilausuttuja tavoitteita. Presidentti Medvedev saattaa puhua tarpeesta vahvistaa oikeusvaltioperiaatetta ja pääministeri Putin voi väittää, ettei hän halua pysäyttää oppositiota, mutta puun tuntee hedelmistään.

Euroopan parlamentti on monta kertaa ilmaissut tukensa ’31. artiklan liikkeelle’ ja tuominnut rauhallisten mielenosoituksen tukahduttamisen kovin poliisivoimin. Tällä kertaa, Venäjän ihmisoikeuspuolustajat ovat pyytäneet Euroopan parlamenttia liittymään mielenosoittajien joukkoon.

Tämän vuoksi olen täällä Pietarissa kanssanne tänään Palatsiaukiolla. Haluan lähettää terveisiä kaikille ’31. artiklan liikkeen’ -mielenosoittajille Moskovassa ja kaikkialla Venäjällä. Ystävämme Brysselissä ovat osoittamassa solidaarisuuttaan Venäjän lähetystön edustalla ja samoin tapahtuu Helsingissä, Prahassa ja muualla.

Kansalais- ja ihmisoikeuksien puolustamiseen tarvitaan välttämättä yhteistyötä. Siksi olen ehdottanut EU-Venäjän kansalaisfoorumin perustamista. Meidän on yhdessä varmistettava, että EU:n ja Venäjän väliset ihmisoikeusvuoropuhelut muuttuvat tuloksekkaiksi ja tukevat taistelua niiden oikeuksien puolesta, jotka kuuluvat meille kaikille. Kuten sanotaan, puun tuntee hedelmistään ja tällä hetkellä hedelmät ovat katkeria.

Tänään EU:n ja Venäjän johto tapaavat Donin Rostovissa. Jälleen kerran olemme saaneet seurata kuinka Venäjän viranomaiset ovat estäneet ihmisten mahdollisuutta ilmaista mielipiteitään ja opposition edustajia on häiritty. Erityisesti tuomitsen rauhanomaisten mielenosoitusten väkivaltaisen tukahduttamisen. EU:n johtajat eivät saa jättää huomioimatta näitä loukkauksia demokratiaa vastaan.

Haluan myös, että EU:n edustajat mainitsevat nimeltä ne, joiden oikeuksia on loukattu. Haluamme, että kaikki poliittiset vangit vapautetaan. Itse olen perehtynyt kahden vangin, Aleksei Sokolovin ja Aleksei Nikoforovin tapaukseen – molemmat vaikuttavat tulleen tuomituksi toisinajattelijoina. Vaadimme perusteellista tutkimusta korruptiota vastaan taistelleen asianajaja Sergei Magnitskyn kuolemasta vankeudessa.

Kuinka kukaan voi puhua minkäänlaisesta strategisesta kumppanuudesta samalla kun kansalaisvapauksia tällä tavoin poljetaan?”

Facebook
Twitter
WhatsApp