Hautala Meksikossa: “Viranomaisten taattava ihmisoikeuspuolustajien suojelu”

Heidi Hautala vierailee Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan mukana Hondurasissa ja Meksikossa 16.–20. toukokuuta 2011. Meksikon vierailun aikana torstaina valtuuskunta keskustelee oikeusjärjestelmän uudistamisesta sisäministeriössä sekä armeijan ja poliisin ihmisoikeusrikkomuksista puolustusministeriössä. Torstaina parlamentin jäsenet vierailevat Oaxacan osavaltiossa.[:]
 
– Meksikon ihmisoikeustilanne on huonontunut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Toimittajat, ihmisoikeuspuolustajat ja siirtolaiset ovat joutuneet yhä useammin hyökkäysten kohteeksi ja tapaukset on jätetty tutkimatta, toteaa Hautala huolissaan.
 
Suomalaisen ihmisoikeustarkkailijan Jyri Jaakkolan ja hänen meksikolaisen kollegansa Bety Cariñon vuoden takaiset murhat ovat edelleen selvittämättä. Väkivaltaisuus ja murhat ovat jatkuneet alueella. Viime viikonlopun aseellisessa hyökkäyksessä kuoli ainakin yhdeksän trigui-intiaania.
 
– Jaakkolan tapauksen tutkimukset eivät ole edenneet, koska Meksiko ei ole pystynyt takaamaan todistajille suojelua EU:n vaatimuksista huolimatta. Aiomme toistaa vaatimuksen. Paikallisen aseellisen Ubisort-ryhmän johtajan pidätys viime viikolla antaa toivoa taistelussa rankaisemattomuutta vastaan, Hautala toteaa.
 
Valtuuskunta nostaa oikeusjärjestelmän puutteet, ihmisoikeuksien puolestapuhujien sekä naisten, siirtolaisten ja alkuperäisasukkaiden kohtelun esiin keskusteluissa Meksikon parlamentin, senaatin ja kansalaisjärjestöjen kanssa.
 
Hondurasissa edustajat tapasivat kongressin, syyttäjänviraston, totuuskomission ihmisoikeusedustajia, kansalaisjärjestöjä sekä YK:n ihmisoikeusvaltuutetun.

Facebook
Twitter
WhatsApp