Hautala ja Alanko-Kahiluoto 100. naistenpäivänä: Samapalkkaisuudesta totta

Huomenna 8.3. juhlitaan sadatta kansainvälistä naisten päivää. Euroopan parlamentin jäsen, tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja  Heidi Hautala ja kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto sanovat, että tasa-arvotalkoita tarvitaan edelleen. Hautala ja Alanko-Kahiluoto nostavat tärkeänä naisten asemaa koskevana tavoitteena esiin naisten ja miesten samapalkkaisuuden ja vanhempainvapaiden uudistamisen.[:]

– Naisten ja miesten saaman palkan ero on edelleen huima, vaikka samapalkkaisuutta koskeva direktiivi on ollut voimassa jo 35 vuotta. Suomessa palkkaero on – toisin kuin yleisesti luullaan – yli EU-keskiarvon. Naisten työvuodessa on 418 päivää ja naisen euro vajaat 82 senttiä. Komission tuore aloite ottaa 5.maaliskuuta samapalkkaisuuden päiväksi on tervetullut, toteaa Hautala.

– Suomessa samanpalkkaisuusohjelma on jäänyt pahasti tavoitteistaan. Palkkaeroa on onnistuttu ohjelman ansiosta kaventamaan vain vaivaisella prosentilla: ohjelmasta sovittaessa v. 2005 naisen euro oli 80,7 senttiä ja viime vuonna 81,8 senttiä. Lisäksi erot ovat kaventuneet lähinnä koulutettujen naisten osalta. Nyt tarvitaan täsmätoimia matalapalkka-aloilla työskentelevien naisten palkkojen nostamiseksi, vaatii Alanko-Kahiluoto.

– Palkkaerojen kuromiseen tarvitaan EU:ta ja jäsenmaita sitovat tavoitteet. Tavoitteesta jäämisestä voisi seurata jäsenmaille sanktioita.  Seuraavan hallituksen on Suomessa sitouduttava palkkaeron poistamiseen aikaisempaa huomattavasti vahvemmin, vaativat Alanko-Kahiluoto ja Hautala.

– STM:n vanhempainvapaatyöryhmä päättää työnsä kansainvälisenä naistenpäivänä. Myös palkkaeron kaventaminen edellyttää vanhemmuuden oikeudenmukaisempaa jakamista. Odotan ryhmän esittävän ennenkaikkea tuntuvasti lisää isille korvamerkittyjä vanhempainvapaapäiviä, vanhempainvapaatyöryhmän jäsen Hautala toteaa.

Naisten asemaa käsitellään myös Euroopan parlamentissa 8.3. Samapalkkaisuustavoite on vähentää palkkaeroa alle 5 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Facebook
Twitter
WhatsApp