Kansanedustaja Heidi Hautala (vihr.) osallistuu tänään Farmari-messuille Finfoodin perustaman luomualan strategiatyöryhmän puheenjohtajana. Hautala korostaa luomuviljelyn parissa tehdyn pioneerityön merkitystä koko maatalouden kestävälle kehitykselle ja sanoo luomun vaativan huomattavasti nykyistä vahvempaa erityisasemaa maataloudessa.
– Hallituksen juuri hyväksymässä maatalouspaketissa korostetaan samoja painopisteitä, jotka luomualalla ovat olleet arkipäivää jo pitkään. Ruoan tuotannon eettisyys ja eläinten hyvinvointi, vesistöjä suojelevat lannoitustavat sekä ruoan alkuperän jäljitettävyys ovat paljolti luomun pioneerivaikutusta.
– Vasta nyt muutkin lehmät pääsevät jaloittelemaan, ja apilanurmet ovat palanneet tavanomaiseen tuotantoon. Kenties luomupuolelta omaksutaan seuraavaksi vasikan oikeus vierihoitoon, joka tutkitusti parantaa lypsylehmien pidon kannattavuutta. Eläinten hyvinvointitoimenpiteen tulisi olla mahdollista myös siipikarjalle eikä pelkästään nauta- ja sikatiloille, kuten hallituksen maatalouspaketissa nyt esitetään, toteaa Hautala.
– Maatalouspolitiikassa on aika vapautua pelosta, että luomu asettaa tavanomaisen tuotannon ikäänkuin epäilyttävään valoon. Luomu tarvitsee vahvan erityisaseman. Ollessaan samassa joukossa ympäristötuen erityistukien joukossa luomutuotanto kokonaisvaltaisena viljelymuotona
kärsii etenkin, jos luomutila ei voi hyödyntää kaikkia tavanomaisen tilan erityistukimuotoja, Hautala huomauttaa.
– Luomutuotanto ja -kulutus ei ole Suomessa kasvanut kansainvälisen trendin mukaan. Luomutuotteiden kulutus kasvaa esim. Saksassa ja Britanniassa 10-15 % vuodessa, Yhdysvalloissa vielä hurjemmin. Uuden luomustrategian laatijoina näemme Suomessa kasvumahdollisuuksia aivan erityisesti suurkeittiöissä. Julkisilla hankinnoilla on tässä suuri strateginen merkitys, Hautala arvioi.
– Luomu sopii hyvin kuluttajien odotuksiin laadukkaasta, alkuperältään jäljitettävästä ruoasta, jonka suosimisella on myönteisiä vaikutuksia laajasti. Kun kuitenkin nykyinen kiireinen elämäntapa vaatii valmiita tuotteita, onsaatava markkinoille uusia jalostettuja tuotteita. Näin esim. terveyttä edistävästä kaurasta saadaan huomattavaa lisäarvoa koko jalostusketjuun.
– Meidän on nyt löydettävä uudet keinot, joilla voidaan (toteuttaa Kestävien tuotanto- ja kulutustapojen KULTU-ohjelman tavoite) nostaa luomuviljelyala 25 %:in vuoteen 2025 mennessä. Kaikki toimijat on saatava paremmin puhaltamaan yhteen hiileen, ja tämä saattaa vaatia myös kokonaan uuden luomun edistämisorganisaation perustamista esim. Itävallan tapaan, Hautala pohtii.