Hautala Delhin kestävän kehityksen huippukokouksessa

Ilmastonmuutos, ilmasto-oikeudenmukaisuus ja vaihtoehtoiset kehityksen mittarit ovat olleet esillä Delhin kestävän kehityksen huippukokoukseen 2.-4. helmikuuta osallistuvan kehitysministeri Heidi Hautalan tapaamisissa Etelä-Aasian vaikuttajien kanssa. Hautala kuuluu tasavallan presidentti Tarja Halosen seurueeseen.[:]

delhi-hautala-ja-halonen

Kehitysministeri Heidi Hautalalla ja presidentti Tarja Halosella oli hymy herkässä Delhin kokouksen avajaispäivänä. Kuva: Aino Pennanen

Huippukokouksen avajaisistunto pidettiin torstaina 2. helmikuuta. Avajaisistunnossa pääministeri Manmohan Singh ojensi presidentti Haloselle kestävän kehityksen johtajuuspalkinnon (Sustainable Development Leadership Award). Palkinnon ovat aiemmin saaneet muiden muassa Intian pääministeri Singh, Japanin pääministeri Yukio Hatoyama sekä YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Delhin kestävän kehityksen huippukokouksesta on tullut yksi alueen merkittävimmistä tapahtumista. Delhin huippukokouksen taustalla on TERI-instituutti ja sitä johtava professori R. K. Pachauri, joka on myös kansainvälisen ilmastopaneelin puheenjohtaja.

Huippukokouksen isäntämaalla Intialla oli merkittävä rooli vuoden 2011 lopulla järjestetyssä Durbanin ilmastokokouksessa. Intian ympäristöministeri Jayanthi Natarajan korosti ilmasto-oikeudenmukaisuuden merkitystä tapaamisessa Hautalan kanssa ja oli ilahtunut Suomen oikeusperustaisesta lähestymistavasta kehitykseen.

Ilmastonmuutos oli esillä myös keskusteluissa Malediivien saarivaltion ympäristöministeri Mohamed Aslamin kanssa. Merenpinnan kohoaminen uhkaa hukuttaa ison osan Malediivien matalista saarista jo lähivuosikymmenien aikana. Tapaamiseen osallistui myös Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas. Keskusteluissa korostui veden ja sanitaation merkitys. Vesi on vahvasti esillä Suomen Rio+20 -valmistelussa.

Bhutanin maatalous- ja metsäministeri Pema Gyamtshon kanssa Hautala keskusteli vaihtoehdoista BKT-mittareille sekä asian edistämisestä tulevassa Rio+20 -kokouksesta kesäkuussa. Bhutan on jo vuosia mitannut menestystään bruttokansanonnellisuudella.

Katso kuvia Delhin kestävän kehityksen huippukokouksesta ulkoministeriön Flickr-sivuilla.

(Artikkeli on julkaistu ulkoministeriön formin.finland.fi -sivuilla 3.2.2012.)

Facebook
Twitter
WhatsApp