Hassi ja Hautala vaativat tiukempia sääntöjä meppien ja lobbarien suhteisiin

 The Sunday Times lahjoi äskettäin kolme parlamentin jäsentä esittämään muutosehdotuksia Euroopan parlamentissa käsiteltävään lakiehdotukseen talletusten vakuusjärjestelmien tiukentamisesta. Lakiasiainvaliokunta äänesti lausunnostaan tänään tiistaina. Mukana äänestyksessä oli myös The Sunday Timesin esittämiä muutosehdotuksia, joista osa hyväksyttin. Ehdotuksia olivat tehneet romanialainen liberaaliryhmään kuuluva Sebastian Bodu romanialaisen sosialistin Adrian Severinin pyynnöstä sekä omissa nimissään sosialistiryhmän Zoran Thaler. Lobbareiksi tekeytyneet Sunday Timesin toimittajat olivat luvanneet parlamentin jäsenille huomattavia palkkioita yhteistyöstä pankkisektorin kanssa.[:]
 
– Tapaus on skandaali. Parlamentaarikot olivat luvanneet korvausta vastaan ajaa pankkisektorin asiaa. Suostuminen rahaa vastaan esittämään muutosesityksiä antaa osvittaa siitä, että lahjonta on Euroopan parlamentissa laajempaakin. Nyt kiinni jääneet mepit ovat kaikki vieläpä entisiä ministereitä ja politiikan konkareita. Tapaus on tutkittava pohjamutia myöten, sanoo parlamentin jäsen Heidi Hautala.
 
– On vihdoin tiukennettava lobbausta koskevia sääntöjä. Nehän jätettiin aivan liian löysiksi muutama vuosi sitten. Vastaavasti kuin Yhdysvalloissa on perustettava pakollinen rekisteristä lobbausta harjoittavista tahoista. Siitä on käytävä ilmi, ketkä ihmiset tekevät lobbaustyötä, missä asioissa ja millaisilla budjeteilla. Parlamentin jäsenet pitää velvoittaa ilmoittamaan keiden intressitahojen edustajia he ovat tavanneet esityksiä valmistellessaan. Vihreät ajoivat tätä parlamentissa jo edellisellä kaudella, jatkaa Hassi.
 
Vakuusjärjestelmiä koskeva direktiivisuudistus on käsittelyssä kevään aikana parlamentissa. Pääkäsittelyvaliokuntana on talousasiainvaliokunta, joka äänestää mietintöluonnoksesta näillä näkymin 9.5., jonka jälkeen asia tulee täysistunnon käsittelyyn.

Facebook
Twitter
WhatsApp