Hassi ja Hautala: Euroopan parlamentin oikeisto Berlusconin talutushihnassa

Tänään Euroopan parlamentti äänesti Italian tiedotusvälineiden vapautta koskevasta päätöslauselmasta. Teksti, jossa ilmaistiin huoli muun muassa siitä, että Italian pääministeri omistaa ja valvoo tärkeimpiä yksityisiä ja  valtion omistamia tiedotusvälineitä, kaatui täpärästi äänten mentyä tasan 338-338.
 
Hassi ja Hautala ovat äärimmäisen pettyneitä tähän tulokseen. 
 [:]
– Yksikin ääni demokratian ja sananvapauden puolesta olisi kääntänyt tuloksen toiseksi, sanovat Hassi ja Hautala.
 
– Tänään näimme, että halutessaan Berlusconi saa kuriin Italian tiedotusvälineiden lisäksi myös muiden maiden  oikeistolaiset jäsenet Euroopan parlamentissa. Tilanne on sietämätön, toteaa Hautala.
 
– En ymmärrä, kuinka Berlusconin puolelle asettuneet parlamentin oikean laidan mepit voivat enää aamuisin katsoa itseään peilistä silmiin. Voiko Euroopan parlamentti tämän jälkeen enää uskottavasti puuttua sananvapauden ja ihmisoikeuksien  loukkauksiin Euroopan ulkopuolella, Hassi kysyy.
 
– On käsittämätöntä, miten oikeistoryhmät yhdessä rintamassa vaativat EU-jäsenyyttä hakevilta mailta demokratian ja  sananvapauden noudattamista, samalla kun sallitaan Italian loukkaavan niin sananvapautta kuin tuomiolaitoksen  koskemattomuutta. Mikä viesti tämä on hakijamaille?, kysyy Hautala
 
Vihreiden mielestä pääministeri Silvio Berlusconin valta maan tiedotusvälineisiin rajoittaa sananvapautta ja muun muassa estää puuttumista maassa vallitsevaan korruptioon ja muihin ongelmiin.
 
 
Taustaa:
 
Aluksi parlamentti hylkäsi kolmen oikeistoryhmän yhteisen ehdotuksen, joka olisi suoranaisesti asettunut tukemaan Berlusconia väittämällä, että tiedotusvälineiden vapaus Italiassa ei ole millään tavalla uhattuna. Sen jälkeen enemmistö hyväksyi sosialistirymän, liberaalien, vihreiden ja vasemmiston yhteisen ehdotuksen erillisäänestyksiä,  mutta kokonaisuus kuitenkin kaatui loppuäänestyksessä äänin 335-338. Tämän jälkeen salin oikea laita puhkesi  riemuitsemaan äänekkäästi. Sen jälkeen äänestettiin vielä useamman ryhmän erikseen tekemistä ehdotuksista. Viimeiseksi  äänestettiin liberaaliryhmän ehdotuksesta, jonka kohdalla äänet menivät tasan, jolloin sekin kaatui äänten mennessä tasan, ja salin oikea laita riemuitsi toisen kerran.
 
Parlamentti ei siis lainkaan hyväksynyt Italian lehdistönvapauden tilannetta koskevaa päätöslauselmaa.
  
Katso miten suomalaismepit äänestivät Italian tiedotusvälineiden vapaudesta täältä.

Facebook
Twitter
WhatsApp