Vanhanen ja Tarja istuvat jo Säätytalon alakerran “emännän huoneessa”, kun liityn joukkoon klo 8.45. Kerromme, että emme voi jatkaa neuvotteluja ennen kuin kysymys vesilaista on ratkaistu. Mitäpä jos toimittaisiin samoin kuin RKP:n kanssa: heille piinallinen vaalilain uudistus voidaan antaa eduskunnalle vain hallituspuolueiden yksimielisestä esityksestä? Näinhän on eilen sovittu.
Tarja käyttää intuitiotaan ja luettelee muutamia muitakin meille hyvin tärkeitä asioita.
Pääministeriehdokas herättää meissä luottamusta. Ilman sellaista luottamusta ei yhteisestä hallitustaipaleesta tule yhtään mitään.
Kun johtoryhmä kokoontuu yhdeksän ja kymmenen välillä, Vanhanen hoitaa alta pois joitakin helppoja asioita kuten politiikkaohjelmat. Sitten hän perustelee vaatimustamme vesilaista muille todeten, että jokaisella puolueella on elintärkeitä kysymyksiä, joissa ne eivät voi perääntyä.
Vesilain uudistus päätetään antaa eduskunnalle vain hallituspuolueiden yksimielisestä ehdotuksesta. Todetaan, että ilman erillisiäkin takeita on selvää, että myös eduskunnassa hallituspuolueiden edustajat vievät hallituksen esitykset läpi.
Ydinvoimakirjaus menee sen mukaan, mihin olemme olleet aikaisemmin valmiita eduskunnassa: Ydinvoimaa “ei saa sulkea pois”, vaan kaikkia energiamuotoja tulee arvioida yhteiskunnan kokonaisedun kannalta. Y-sanan mainitseminen on tärkeää kokoomukselle.
Energiapolitiikan kolmas ydinkohta, uusiutuvan energian takuuhinnat eli syöttötariffit jäävät johtoryhmässä ennalleen: ne tulevat biokaasulaitoksille mutta eivät kuitenkaan tuulivoimalle, mikä on meille suuri pettymys. Kokonaisuudessaan kysymyksessä on kuitenkin tärkeä päänavaus, josta on hyvä jatkaa. Nyt kun olemme illan ja yön kriisin jälkeen taas mukana, moni muukin asia liikahtaa suotuisaan suuntaan, esimerkiksi turpeen uusiutuvuuden määrittelyssä ei uhmata tiedettä.
Vanhanen vetää puoluejohtajat erikseen keskustelemaan ministeriöiden jaosta.
Kuulemme hetken kuluttua, että meille esitetään kulttuuri- ja työministeriä. Päätämme pitää kiinni siitä, että haluamme tehdä ennen kaikkea kunnollista ympäristöpolitiikkaa. Vähintään on toteutettava kaavailumme, että valtioneuvoston kansliaan tulee valtiosihteeri koordinoimaan energia- ja ilmastopolitiikkaa. Jos emme saa ympäristö- tai esim. liikenneministerin salkkua, tulee myös oikeusministeriö kysymykseen. Tarjaa evästetään, että kosketus ihmisten arjen asioihin on tärkeä punnittaessa meille tulevia salkkuja.
Tunnelma käytävillä on hyvin hermostunut. Toiset avainpelurit vaikuttavat tyytyväisiltä, toiset vihaisilta. Pienissä ryhmissä kulutetaan aikaa ja katsotaan, kuka puoluejohtaja kulloinkin viivähtää kaiteen vieressä olevaan pöytään palmun katveeseen Vanhasen puhuteltavaksi.
Odottaessamme Tarjaa käymme läpi neuvottelutulosta ja valmistaudumme esittelemään sitä omalle väellemme seuraavana päivänä. Kirjataan plussia ja miinuksia. Aikuinen vastuu ei tule olemaan helppoa. Tämän parempaa emme olisi saaneet aikaan demarien kanssa. Me olemme tämän hallituksen vasen laita. Meidän avullamme hallituksen kipeät talouspäätökset tulevat kuitenkin olemaan vähän inhimillisempiä. Uusiutuva energia ja ilmastopolitiikka ovat esillä paljon vahvemmin kuin aikaisemmin. Hyvä, että kokoomus ja keskusta itsekin ymmärtävät tarvitsevansa meitä.
Tarja palaa salkkujen kanssa. Voimme saada oikeusministeriön, työministeriön ja ilmastopoliittisen valtiosihteerin tehtävän. Kombinaatio saa pääneuvotteluryhmämme yksimielisen tuen.
Työt saatetaan päätökseen, hallitusohjelma viimeistellään. Johtoryhmä kokoontuu viimeisen kerran illalla. Pääministeri johdattaa puheenjohtajat suureen tiedotustilaisuuteen. Tarja näyttää hyvältä neljän koplassa punaisessa jakussaan. Hän perustelee osallistumistamme Vanhasen toiseen hallitukseen hyvin asiapitoisesti. Muut tunnelmoivat sitäkin enemmän.
Päiväkirjamerkinnät on julkaistu koottuina Apu-lehdessä ja kokonaisuudessaan Avun verkkosivulla.