Hallitusneuvottelut – päivä 3

Säätytalon ruokasalin pöydissä ei enää käydä puoluerajat ylittäviä tunnelmakeskusteluja, vaan ihmiset hakeutuvat omiensa joukkoon tiiviisiin neuvonpitoihin. Mekin haemme kahvit ja pasteijat omaan huoneeseemme. Tänään on pyrittävä ratkaisemaan peruskysymykset kaikissa ryhmissä.

Etenkin energia- ja ilmastokysymykset on saatava raiteille. Erimielisyyttä on uusiutuvan energian edistämiskeinoista, vesirakentamisesta ja tietysti ydinvoimasta, johon kukaan ei vaadikaan selkeää kantaa hallitusohjelmassa. Osaamisryhmässä joudutaan ottamaan kantaa korkeakoulujen lukukausimaksuihin. Tässä meillä on omilta päätöksentekijöiltämme hyvin lyhyt liekanaru. Saapa nähdä, kauanko vielä pystymme jatkamaan neuvotteluja.

Johtoryhmä kokoontuu. Veronalennuksia aiotaan edelleen antaa huolestuttavan paljon verrattuna palveluihin ja tulonsiirtoihin suunniteltuihin lisäpanostuksiin. Keskustalle ruoan alv-alennus on kynnyskysymys. Kokoomus vaatii tuloverojen kevennyksiä kaikille. On selvää, että tämän hallituksen pitää saada kaikki kynnelle kykenevät töihin, mutta köyhyyttäkin pitää hoitaa. Kokoomus vastustaa ehdotustamme kunnallisverotuksen perusvähennyksen nostamisesta köyhimpien aseman parantamiseksi. Maailman köyhistä ei kanneta senkään vertaa huolta. Näyttää pahasti siltä, että myös tie korkeakoulujen lukukausimaksuille avataan.

Ahdas ryhmähuoneemme muistuttaa yhä enemmän esikuntaa, josta johdetaan puolustustaistelua. Kompromissiesityksiä kirjoitetaan pöydän joka kulmassa. Stressilelumme, pehmeä meksikonsusi ODA (Official Development Assistance) saa paljon hyväilyjä.

Iltamyöhällä vihreiden pääneuvottelijat käyvät läpi strategiaa. Ollaan peruskysymysten äärellä. Tuleeko lopputuloksesta kokonaisuutena siedettävä? Mitä se tulee merkitsemään puolueelle pitkällä aikavälillä? Entiset ministerimme Pekka Haavisto ja Satu Hassi esittävät myönteisimmät tilannearviot. Toteamme lopuksi, että meitä tarvitaan tässä hallituksessa, toiset tarvitsevat meitä ehkä kuitenkin enemmän kuin toiset… Nyt on ponnisteltava entistä enemmän.

Tehdään alustavaa karsintaa, jonka pohjalta talousryhmä puolestaan tekee lopullisen ehdotuksensa menoista ja veroista lauantaina.

Ensimmäistä kertaa koskettelemme kysymystä mahdollisista ministeriöistä. Haluamme ennen muuta vaikuttaa ekologisten uudistusten läpiviejinä, olemme kiinnostuneita ympäristöministerin paikasta. Oikeusministeriö mainitaan. On kuultu, että meille kaavaillaan uutta maahanmuuttoministeriä, mahdollisesti puolustusministeriä.

Satu Hassi on ihmetellyt tiedotusvälineille, kuinka kokoomuksen energiaohjelmaneuvotteluja johtaa TVO:n johtaja Martti Kätkä. Uutissulun takia tämä episodi saa huomiota enemmän kuin Satu uskoikaan. Eija-Riitta Korhola arvioi blogissaan vihreiden energianeuvottelijoita ja valittaa stay up -sukkansa rikkoutumista.

Puoluejohtajien lehdistötilaisuudessa Tarja C. on sanonut, että kaikki edellytykset saattaa neuvottelut sunnuntaihin mennessä onnistuneesti loppuun ovat olemassa. Vanhasen mukaan “kela on alkanut purkautua”.

Facebook
Twitter
WhatsApp