Hallitusneuvottelut – päivä 2

Tutut politiikan toimittajat päivystävät aamuvarhaisesta iltamyöhään Säätytalon alakerrassa ja kalastavat tiedonmurusia. Tervehditään, vastaillaan yleisesti. On ollut meillä säätämistä, että julkisuuden maksimointi on käännetty sen minimoimiseksi. Muuten media alkaisi ohjata neuvotteluja, fakta muuttuisi fiktioksi ja ristiriidat alkaisivat elää omaa elämäänsä.

Valtioneuvoston kanslian tiedottajien mukaan meneillään ovat ensimmäiset hallitusneuvottelut, joita ei hallita vuodoilla. Puheenjohtajat hymyilevät kuin sfinksit päivittäisissä tiedotustilaisuuksissaan ja kuvailevat tunnelmia. Vanhasta syytetään useissa mediakommenteissa salailusta. Normaalitilanteessa kansalaisille kuuluu oikeus saada tietoa keskeneräisistäkin asioista, muutenhan niihin ei voisi vaikuttaa. Tätä periaatetta on vaalittava.

Vihreiden aamukokouksessa kuullaan alue- ja kaupunkipolitiikan jakolinjoista sekä palvelujen tuotantotapoihin liittyvistä erimielisyyksistä. Haluamme säilyttää niissä väljyyttä, tilaaja-tuottajamallia ei pidä viedä äärimmilleen etenkään, jos ei ole olemassa kunnon markkinoita.

Porukka lähtee työryhmiin. Päivystän osan päivää vihreiden huoneessa, jonka eri nurkissa yleisasiantuntijamme työstävät uusia ehdotuksia ja pitävät neuvoa. Vastoinkäymisiin auttaa tilannekomiikka. Vain pariovi erottaa vihreän leirimme taloustyöryhmän kokoushuoneesta. Saamme moitteita siitä, että ovien takaa raikuva nauru häiritsee työskentelyä.

Johtoryhmässä todetaan isoja erimielisyyksiä veronalennuksista ja menolisäyksistä. Me koemme, että köyhät unohdetaan, kun kokoomus pelkää tulo- ja kannustinloukkuja eikä hyväksy ehdotustamme nostaa ansiotulon kunnallisverovähennystä. Poikkihallinnollisista politiikkaohjelmista ollaan hyvin samaa mieltä: ainakin terveyden edistämiseen sekä työelämään tulee omat ohjelmansa. Vaalijärjestelmää ollaan valmiita uudistamaan ainakin kolmen puolueen tahdon voimalla. RKP:n huolia vielä tutkitaan. Vanhanen on innostunut ehdotuksestamme koota maahanmuuttoasiat yhteen, jopa aivan uudelle maahanmuuttoministerille. Uusi elinkeinoministeriökään ei ole enää vain aikomus.

Illan suussa kokoonnutaan taas koko vihreän väen voimin. Anni Sinnemäki ja Janina Andersson selostavat vaikeaa vääntöä veronalennusten kohdistamisesta pieni- ja keskituloisille ja lähtevät takaisin jatkamaan taistelua iltamyöhään. Tarja Cronberg kehottaa meitä muita lähtemään illallisen jälkeen kotiin keräämään voimia seuraavaa iltaa ja mahdollisesti yötä varten.

Saan kosketuksen ulkomaailmaan illastaessani Helsingissä vierailevan venäläisen toimittaja Valeri Panjushkinin kanssa. Hänen Hodorkovskista kertovan kirjansa suomennos on julkistettu päivällä. Mies on saanut paljon huomiota väitteelleen, että Venäjä ei pysty toimittamaan länteen kaasua, kun Itämeren kaasuputki valmistuu. Keskustelemme siitä, saako Venäjällä olla eri mieltä (Putinin kanssa) ja miten voisimme Suomessa tukea naapurimaamme demokraattista oppositiota. Ilta päättyy hauskoissa tunnelmissa Moskova-baarissa, jonka omistaja, Aki Kaurismäki, on Panjushkinin suuri suosikki.

Facebook
Twitter
WhatsApp