Hallitus ei pääse sopuun pienipalkkaisen työn tukemisesta

‘- Erityisesti yksinyrittäjien asemaa pitäisi parantaa

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala on huolissaan hallitusohjelmaan kirjatusta pienipalkkaisen työn työnantajamaksujen alentamisesta: asia ei näytä etenevän hallituksessa ja se on kaatunut demareiden ja keskustan väliseen riitelyyn.

Hallitus on päässyt sopuun siitä, että matalapalkka-alojen työnantajamaksujen alentamiseen varataan 150 – 200 miljoonaa euroa, mutta juuri muusta ei olekaan sovittu.  Mahdollisesti käytettävissä oleva 200 miljoonaa on liian vähän, jotta työllisyyteen tarpeeksi vaikuttava järjestelmä saataisiin aikaan.

– Jotta näin tiukoilla taloudellisilla kehyksillä saataisiin näkyviä työllistämistuloksia, olisi alennettava erityisesti yksinyrittäjien työllistämiskynnystä, Hautala vaatii.

Vihreän liiton työelämäohjelmassa ehdotetaan, että pienyrittäjien työhyvinvointia ja jaksamista on parannettava edistämällä heidän mahdollisuuksia palkata yritykseen työntekijöitä yrittäjien työtaakan vähentämiseksi. Eräs tapa tämän toteuttamiseksi olisi se, että yrittäjä saisi ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta alennusta lakisääteisistä työnantajamaksuista. Tämän lisäksi myös työllistämisen byrokratiaa on kevennettävä, koska se on pienyrityksen kannalta usein kohtuutonta.
Suomessa on 120 000 yksintoimivaa yrittäjää – kuten kampaamo- ja kioskiyrittäjiä. Heille ensimmäisen työntekijän palkkaamiskynnyksen on todettu olevan korkea. Malli, jossa yhden yrittäjän yritys saisi takaisin 1 – 2 vuoden ajan kaikki sivukulut palkatessaan ensimmäisen työntekijän, näyttäisi myös Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan tuovan tuhansia uusia työpaikkoja.

Laskelmien mukaan tämä työnantajamaksujen tukimalli on kustannustehokas tapa työllistää. Moni yrittäjä saisi tukimallin avulla parissa vuodessa toimintansa laajentumaan sen verran, että työntekijän palkkaaminen tuntuu järkevältä ja tuottavalta teolta.

Facebook
Twitter
WhatsApp