Ryhmä nimekkäitä toimijoita haastaa mukaan viettämään muovitonta maaliskuuta
Muoviroskan määrä maailmassa on hälyttävä ongelma: muovia päätyy valtavia määriä kaatopaikoille ja vesistöihin. Kierrätyksellä on tärkeä rooli, mutta ensisijaista olisi vähentää turhan kertakäyttöisen muovin kulutusta.
Muovijalanjälkeen voi vaikuttaa pienin teoin. #MuovitonMaaliskuu-kampanjan tarkoituksena on haastaa jokainen karttamaan kertakäyttöistä muovia kuukauden ajan. Haasteeseen voi ilmoittautua Facebook-sivulla, ja mukaan voi haastaa tutun, yrityksen tai vaikkapa järjestön.
Kaikille avoimen haasteen keskeinen ajatus on innostaa ja herättää ihmiset huomaamaan, kuinka paljon turhaa muovia arjessa kertyy – ja kuinka pienin teoin tuota määrää voi vähentää.
Jokainen järjestäjistä on luvannut tuoda haasteeseen uusia näkökulmia, kokemuksia ja ideoita.
Mukana haastetta järjestämässä ovat:
- Heidi Hautala, europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja
- Suvi Haimi, toimitusjohtaja / Sulapac Oy
- Markku Hämäläinen, toimitusjohtaja / Kotkamills Oy
- Johanna Kohvakka, From Waste to Taste -kiertotaloushankkeen perustaja
- Meeri Koutaniemi, valokuvaaja
- Pure Waste Textiles Oy, tekstiilien kierrätykseen erikoistunut yritys
- Otso Sillanaukee, kirjoittaja ja Zero Waste -aktiivi
Mukana tietoa välittämässä on myös Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, joka julkaisee maaliskuusta alkaen #muovista-blogisarjaa ja nostaa esiin erilaisia näkökulmia muistakin keskeisistä materiaaleista.
“Muovia on toisinaan vaikea välttää, mutta arkisia oikeita valintoja voi tehdä jokainen. Itse pyrin täällä Euroopan parlamentissa varapuheenjohtajana siihen, että vuodessa kertyvät miljoona kertakäyttöistä muovipulloa korvataan hyvin sijoitetuilla vesiautomaateilla.”
– Heidi Hautala
“Me uskomme, että pakkausmateriaalit ovat jatkossa osa kestävää ja kierrätettävää kulutusta. Haluamme olla Game Changer ja pienentää maailman jätejalanjälkeä. Kehittämämme muovittomat ja helposti kierrätettävät kuppikartongit ja pakkausmateriaalit ovat yksi ratkaisu ongelmaan.”
– Kotkamills Oy:n toimitusjohtaja Markku Hämäläinen
“Kaikkien materiaalivalintojemme tulisi paitsi tähdätä kiertotalouteen myös perustua tuotteen elinkaarianalyysiin eli siihen, mitä ympäristövaikutuksia tuotteella koko sen elinkaaren aikana on. Esimerkiksi ruokahävikin ehkäisemiseksi pakkaus on usein välttämätön, ja sen osuus tuotteen ympäristökuormituksesta on vain alle 2%. Tulee myös muistaa, ettei ole ongelmatonta materiaalia, joten tärkeintä, mitä voimme tehdä, on kulutuksen ja etenkin kertakäyttökulutuksen vähentäminen.”
– Johanna Kohvakka, From Waste to Taste ry
“Kertakäyttömuovin välttäminen voi aluksi tuntua vaikealta. Se kannattaakin aloittaa pienistä ja itselle helposta asioista. Itse aloitin kieltäytymällä take-away kupeista, muovipulloista ja -pusseista. Nyt kaksi vuotta myöhemmin kerään kaiken sekajätteen lasipurkkiin. Pienistä puroista syntyy suuri joki.”
– Otso Sillanaukee
“Minua inspiroi ajatus siitä, että valinnoilla joita teemme tänään voimme jokainen vaikuttaa siihen millaisen huomisen jätämme lapsillemme. Biohajoavat pakkaukset ovat yksi keino vähentää turhaa muovijätettä. Siksi Sulapac on kehittänyt täysin biohajoavan pakkausmateriaalin, joka ei jätä jälkeensä ympäristöä kuormittavaa mikromuovia.”
– Sulapac Oy:n toimitusjohtaja Suvi Haimi
“Toimintamme perustuu materiaalien kierrättämiselle, jota pyrimme jatkuvasti tehostamaan sekä vähentämään muoviperäisten materiaalien käyttöä. Muovittoman maaliskuun aikana haluamme nostaa toiminnamme arkipäivän muovittomia ratkaisuja.”
-Pure Waste Textiles
”Merten muoviroska on globaali ympäristöhaaste, jonka ratkaisemisessa haluamme olla mukana. Kertakäyttömuovin välttäminen on tietenkin ensimmäisellä sijalla, mutta myös muovijäte pitäisi saada ohjattua hyötykäyttöön. Vanhat muovipullot ja kalastusverkot soveltuvat esimerkiksi tekstiilituotteiden raaka-aineeksi”
– Anna-Kaisa Auvinen, Suomen Tekstiili ja Muoti ry