Suositun torjunta-aineen jäämiä on löytynyt viimeksi saksalaisissa oluissa. Münchenin ympäristöinstituutti löysi glyfosaattia 14 olutmerkissä määrät, jotka ylittivät moninkertaisesti juomavedessä sallitut arvot.
Glyfosaatti on maailman suosituimpia rikkakasvien torjunta-aineita. Suomessa valmisteita on rekisteröity 41. Niitä löytyy kaupan hyllyltä nimillä Roundup, Rambo ja Keeper. Glyfosaatin valtava suosio perustuu sen tehokkuuteen ja edullisuuteen. Turvallinen se ei kuitenkaan ole.
Glyfosaatin myyntilupa vanhenee kesäkuun 2016 lopussa. Haitallisista vaikutuksista huolimatta EU-komissio ehdottaa pysyvän myyntiluvan antamista. Komissio luottaa Euroopan elintarvikeviraston EFSAn arvioon, joka perustuu salattuihin, teollisuuden itse tuottamiin tutkimuksiin.
EFSAn raporttia on kritisoitu laajasti. Siitä puuttui kaikkiaan 22 tutkimustulosta. Osa glyfosaatin valmistajien antamista testituloksista koski muuta tuotetta kuin sitä, jota aiotaan myydä, eli todellista toksikologista tutkimusta ei ollut tehty.
Tutkimustulosten aukkojen lisäksi EFSA ei ole julkaissut käyttämiään tutkimuksia. Se johtunee siitä, että kyseiset tutkimukset ovat glyfosaatin valmistajien, kuten Monsanton tuottamia. Myös kansalliset asiantuntijat, jotka ovat analysoineet glyfosaattia, ovat kieltäytyneet julkistamasta nimiään. Heidän sidonnaisuuksiaan teollisuuteen on siten mahdotonta selvittää.
Glyfosaatin haitoista on näyttöä. Viimeksi elokuussa 2015 WHO:n alainen kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC julkaisi kattavan tutkimuksen glyfosaatista. Sen perusteella IARC totesi glyfosaatin todennäköisesti aiheuttavan syöpää. Tätä tutkimusta EFSA ei ottanut huomioon.
Lähes 100 tutkijaa 25 eri maasta kirjelmöivät marraskuussa 2015 terveyskomissaari Andriukaitikselle EFSAn arviosta.
Me mepit vetosimme tammikuussa 2016 Andriukaitikseen glyfosaatin kieltämiseksi ja EFSAn tutkimusten julkistamiseksi.
Yli 1,4 miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen glyfosaatin kieltämiseksi.
Glyfosaatin hajoamista ei ole tutkittu riittävästi, ja sitä on tutkittu vain erillään sidosaineista. Suurin osa tutkimuksista perustuu laboratorio-olosuhteisiin, tai ne on tehty lämpimissä maissa. Kauppavalmisteissa on glyfosaatin lisäksi sidosaineita, jotka ovat usein jopa haitallisempia ja niiden koostumus vaihtelee ajassa.
Suomessa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT selvitti glyfosaatin kulkeutumista savimaassa, jolloin ilmeni, että puoliintumisaika on tiedettyä hitaampi. Se kulkeutuu maaperän eliöihin ja bakteereihin ja sitä kautta tuotantoeläimiin ja ihmisen suolistoon. Pohjoisen kylmien olosuhteiden käyttöä ei myöskään ole tutkittu vielä riittävästi.
Laajalti käytettynä glyfosaatti tuhoaa rikkakasvien lisäksi myös hyödyllistä kasvustoa, mikä rajoittaa luonnon monimuotoisuutta. Koska sitä käytetään laajasti kotipuutarhoissa, puistoissa ja maataloudessa, se altistaa niin kuluttajat, maanviljelijät kuin kotieläimetkin. Tutkimukset osoittavat, että glyfosaatti aiheuttaa hormonihäiriöitä ja vaikuttaa hedelmällisyyteen.
EU:ssa on saanut hyväksynnän 61 geenimuunneltua lajiketta, joista yli puolet on vastustuskykyisiä glyfosaatille. Sen vuoksi muun muassa Monsanto myy gmo-siemenensä yhdessä niihin sopivan torjunta-aineen kanssa. Etelä-Amerikassa alueilla, joissa viljellään glyfosaattia kestävää geenimuunneltumaissia, epäillään glyfosaatin aiheuttaneen sikiövaurioita ja syöpätapauksia. Kyseistä maissia tuodaan eläinten rehuksi Eurooppaan.
Glyfosaatin runsas käyttö Yhdysvalloissa ja Kanadassa on synnyttänyt superrikkaruohoja, jotka kestävät yhä myrkyllisempiä torjunta-aineita.
Glyfosaatille on vaihtoehtoja, kuten vuoroviljely ja mekaaninen rikkaruohon torjunta. Ne auttaisivat säilyttämään luonnon monimuotoisuuden, jolloin rikkakasvien määräkin pysyisi rajallisena.
Myyntiluvan jatkosta päätetään todennäköisesti 7.-8. maaliskuuta 2016 jäsenmaiden neuvoston kokouksessa. Glyfosaattiin suhtaudutaan varauksella useissa jäsenmaissa, mutta myyntiluvan hyväksyntään riittää määräenemmistö eli 16 maata. Ranska ja Hollanti ovat jo kieltäneet sen myynnin kotikäyttöön. Toivottavasti Suomi äänestää tässä vastuullisesti.
Lue lisää 7 reasons to ban glyphosate