Kesäkuussa järjestimme unkarilaisten kollegojen kanssa keskustelun EU-jäsenmaiden ydinvoimahankkeisiin liittyvistä riskeistä ja vastuista. Yksi puhujista oli vanha tuttuni, Oleg Bodrov, venäläinen ydinfyysikko, joka toimii nyt ympäristöjärjestö Green Worldin johtajana. Hän työskenteli aikanaan Sosnovyi Borin ydinvoimalassa ja Leningradin ympäristölaboratoriossa. Hän sai Tšernobylin onnettomuuden tutkinnassa kokea sen, miten Neuvostoliiton viranomaisille kansalaisten turvallisuus oli toissijaista. Säteilynäytteiden tuloksia ei koskaan julkaistu.
Keväällä 2016 Bodrov ja hänen järjestönsä nousivat puheenaiheeksi Suomessakin, kun he julkistivat Sosnovyi Borin entisen työntekijän, Viktor Alienikovin raportin voimalan rakennustöiden vakavista työ- ja laiteturvallisuusrikkomuksista. Reaktorin hitsaussaumojen betonivaluissa oli raportin mukaan rikottu määräyksiä ja toimia oli peitelty väärentämällä työraportteja. Hitsauksiin oli käytetty ammattitaidottomia työntekijöitä, joille oli määrätty ylipitkiä työvuoroja.
Rakennustöiden pääurakoitsija on Titan 2, sama yritys, joka vastaa aikanaan Fennovoiman hitsaustöistä.
Alienikov oli kertonut rikkomuksista esimiehilleen ja Venäjän viranomaisille, mutta ei saanut vastausta. Siksi hän kääntyi Green World -järjestön puoleen, joka auttoi julkistamaan Alienikovin raportin.
Titan 2 kiisti kaikki raportin syytökset. Venäjän viranomaiset taas hyökkäsivät Green Worldia vastaan. Järjestö häädettiin toimitiloistaan, se julistettiin ”ulkomaalaiseksi agentiksi” ja sille langetettiin 4 000 euron sakko. Lupasimme meppikollegojeni yhdistää voimat ja auttaa Bodrovia sakkojen maksamisessa. Sittemmin Titan 2 on haastanut sekä Green Worldin että Viktor Alienikovin oikeuteen.
Bodrov ei ole ensimmäistä kertaa valtion painostuksen kohteena. Vuonna 2002 hänet pahoinpideltiin sairaalakuntoon, kun hän oli paljastanut Venäjän ydinvoimaloissa tehtyjä turvallisuus- ja ympäristörikkomuksia. Alienikov joutui raportin julkistamisen jälkeen pakenemaan Venäjältä.
Suomen säteilyturvakeskus pysyy toivottavasti hereillä ja vaatii Venäjän viranomaisia tutkimaan Alienikovin väitteet. Ei pelkästään siksi, että Titan 2 on tulossa Suomeen rakentamaan samanlaista ydinvoimalaa, vaan myös siksi, että Sosnovyi Borin työmaa on vain noin sadan kilometrin päässä meidän rajastamme.
Bodrovin pyyntö meille EU-päättäjille oli, että vaatisimme Venäjältä samoja ympäristöstandardeja ja kansalaisten vaikuttamismahdollisuutta Venäjän ja EU-maiden välisissä ydinvoimahankkeissa mitä EU-maissa vaaditaan.
Lue lisää Risks and responsibilities in EU nuclear projects 23 June 2016