Fennovoiman tie alkaa olla kuljettu

Sain tänään työ- ja elinkeinoministeriöstä virallisesti pyytämäni Fennovoiman toimittamat lisäselvitysasiakirjat uudesta kroatialaisesta omistajasta muutamine salattuine kohtineen. Asiakirjat ovat myös muiden saatavilla TEMin kirjaamosta.

TEMin selvitys osoitti paikkaansapitäviksi Migritiin liittyvät epäilykset. Migrit on venäläisten johtama yritys, joka nojautuu rahoituksessaan 100-prosenttisesti Venäjän keskuspankin tytäryhtiöön, Sberbankiin.

Yhteistyö Fennovoiman kanssa ei siis olisi mahdollista useastakaan syystä. Migrit ei ole kotimainen eikä sen tosiasiallinen valta ole edes EU-maassa. Migritin rahoitus olisi kokonaisuudessaan ollut peräisin Sberbankilta, joka on sanktiolistalla.

TEM teki oikean ratkaisun, kun se totesi, ettei Migrit täytä rakentamisluvan ehtoja.

Ministeri Rehn on nyt ilmoittanut, että muut kotimaiset omistajat voivat ilmoittautua valtioneuvoston seuraavaan kokoukseen 4. elokuuta mennessä. Takaraja rakentamisluvan edellytysten täyttymiselle oli kuitenkin 30.6.2015. Ministeri Rehnin olisi tullut tänään laittaa piste valtioneuvoston periaatepäätöksen riepottelulle, joka on synnyttänyt harvinaisen paljon kummastelua.

“Muilla kotimaisilla omistajilla” tarkoitettaneen Fortumia, jonka vesivoimakaupat Gazpromin kanssa eivät ole edenneet toivotulla tavalla. Pidän erittäin ongelmallisena, että hallitus jatkaisi Fortumin painostamista Fennovoiman puuttuvaksi kotimaiseksi omistajaksi. Edes enemmistöomistajan ei tule ohjata pörssiyhtiötä ratkaisuun, jonka taloudelliset perusteet ovat osoittautuneet hatariksi.

TEMin tiedote 16.7.2015: Ei riittävää varmuutta tosiasiallisesta määräysvallasta Migritissä

 

Facebook
Twitter
WhatsApp