Fennovoiman pakkoavioliitto

Fennovoima yllätti eilen jättäessään Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen rakennuslupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriöön. Rosatomin avulla oli viime hetken hädässä löytynyt kroatialainen yhden miehen energiayritys paikkaamaan Fortumin 15 prosentin jättämää rahoitusaukkoa.

Niin järjestöt kuin mediakin selvittivät nopeasti, että Migrit Solarna Energijan takana ovat venäläiset oligarkit ja heidän yritysverkostonsa. Yhdeksän prosentin osakkuus Voimaosakeyhtiö SF:ssä tarkoittaisi käytännössä vähintään 300 miljoonaa euroa. Migrit Solarna Energija, jolla on omaa pääomaa kroatialaisen yritysrekisterin mukaan 2 761 euroa, turvautuu luonnollisesti rahoituksessaan rahoituslaitoksiin. Työ- ja elinkeinoministeriö tutkii toivottavasti perinpohjaisesti yrityksen rahoitustaustan, jotta varmistetaan, ettei rahojen alkuperä johda esimerkiksi EU:n pakotelistalla olevaan Sberbankiin, johon johtohenkilöillä ja yrityksellä on läheiset siteet. Katso EU:n pakotelista

Suureksi kysymykseksi jää nykyisten osakkaiden mahdollisuus vetäytyä projektista. Suomalaisilla osakkailla näyttää olevan vaikeuksia luopua osakkeistaan, vaikka ne kuinka haluaisivatkin. Ottajia kun ei löydy. Keskon tytäryhtiö Kestra on jo yli vuoden päivät yrittänyt löytää Fennovoima-osuudelleen ostajaa. Valio ja Kuopion Energia ilmoittivat tänään haluavansa luopua leikistä.

Kunnat, jotka aikoinaan täysin eri olosuhteissa tekivät päätöksen lähteä mukaan, ottivat melkoisen riskin. Muun muassa Pöyry varoitti vuonna 2013 Turku Energiaa merkittävistä taloudellisista, projektin hallintaan liittyvistä ja poliittisista riskeistä. Kyseinen raportti yritettiin pitää kuntalaisilta salassa, ja lopulta kaikista varoituksista huolimatta Turku Energia päätti lähteä Fennovoimaan mukaan.

Ikävä ennakkotapaus yhteistyökumppani Rosatomin toimintatavasta löytyy Bulgariasta, jossa hallitus päätti vuonna 2010 jäädyttää Rosatomin kanssa suunnitellun Belenin ydinvoimalahankkeen. Seurauksena Venäjä haastoi Bulgarian oikeuteen vaatien 1 miljardin euron korvauksia.

Huolestuttavaa hankkeessa on ollut myös Fennovoiman ja venäläisen TVEL:n 10 vuoden ajaksi solmitun polttoainesopimuksen salailu, mikä on tehnyt hankkeiden ympäristö- ja turvallisuusriskien arvioinnin mahdottomaksi.
https://hhautala.demo.site/euratomin-ristiriitaiset-polttoainesopimuspaatokset/

Tein kahdesti asiakirjapyynnön EU:n polttoainetoimistoon ESAan saadakseni sopimuksen nähtäväksi. Kahden kielteisen vastauksen jälkeen vetosin vielä komissioon, jolla on oikeus kumota polttoainetoimiston päätös. Kesäkuun lopulla komissiosta saamassani vastauksessa luvattiin, että polttoainetoimisto on yhteydessä sopimuksen osapuoliin, jotta sopimusasiakirja voitaisiin julkistaa. Tämä on vähintä, mitä tässä tilanteessa tulee vaatia. Suomen tai EU:n energiaturvallisuutta ei voi jättää Venäjän käsiin.

Facebook
Twitter
WhatsApp