Eurooppa ei saa sulkea oviaan lasten ja naisten edestä

Eurooppaan on tullut alkuvuoden aikana Välimeren ylitse noin 173 000 pakolaista. Heistä 55 prosenttia on naisia ja lapsia. Juuri kun olisi heidän vuoronsa päästä turvaan, EU läimäyttää ovensa kiinni. Tämä on häpeällistä.

Suomessa hallitus on hiljattain antanut esityksen perheenyhdistämisen tiukentamisesta. Oleskeluluvan saaneiden on jatkossa oltava hyvin toimeentulevia, jotta he voivat saada perheensä luokseen. Edellytyksenä puolison ja kahden lapsen saamiseksi Suomeen on yli 3 000 euron vakituiset kuukausitulot. Esimerkiksi lähihoitajan, lastentarhanopettajan tai bussikuskin palkka ei tähän riitä.

Ajatus perheenyhdistämisen vaikeuttamisesta juuri nyt on käsittämätön. Se iskee pahiten jo valmiiksi heikossa asemassa oleviin naisiin ja lapsiin. Isät, veljet ja pojat ovat usein suunnanneet vaaralliselle pakomatkalle ensimmäisinä, koska heillä on parhaat mahdollisuudet selviytyä siitä. Perheenyhdistäminen on turvallinen reitti hakea turvapaikkaa ja yksi parhaista keinoista tukea kotoutumista. Jokaisella lapsella on oikeus elää perheensä kanssa. Miksi Suomen hallitus haluaa estää tämän?

EU:n komissio puolestaan julkaisi viime viikolla tiedonannon Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamisvaihtoehdoista. On selvää, että niin kutsuttu Dublinin sopimus, eli EU-tasolla sovitut käytännöt turvapaikanhakijoihin liittyen, ei toimi nykyisessä tilanteessa. Uuden oikeudenmukaisen järjestelmän rakentaminen on välttämätöntä, jotta kaikki EU-maat saadaan kantamaan vastuunsa turvapaikanhakijoista.

Turvapaikanhakijoiden tasapuolinen jakaminen EU-maihin ja kiintiöiden merkittävä kasvattaminen ovat ainoita kestäviä ratkaisuja niin pakolaisten kuin EU:n jäsenmaidenkin kannalta.

Samaan aikaan EU:n ja Turkin sopimus Kreikan saarille saapuneiden pakolaisten palauttamisesta on tullut voimaan, ja ensimmäiset pakolaisilla lastatut laivat ovat suunnanneet Turkkiin. Sopimus on epäinhimillinen ja vastoin kansainvälistä oikeutta. Tiedämme, että Turkki on palauttanut pakolaisia Syyriaan. Massapalautukset vaarantavat jokaisen turvapaikanhakijan oikeuden suojeluun ja yksilölliseen hakemuksen tutkintaan. Tällainen toiminta ei ole hyväksyttävää.

Sopimus ei myöskään pysäytä ihmissalakuljettajien bisneksiä, sillä sotaa ja kurjuutta pakenevat ihmiset ovat epätoivoisia. Pakomatkoista tulee pidempiä, kalliimpia ja vaarallisempia. Merellä yhä useampi kuolee.

Meneillään oleva kriisi on ennen kaikkea konflikteja, hengenvaaraa ja köyhyyttä pakenevien kriisi. Juha Sipilän (kesk) hallituksen esitys perheiden yhdistämisen vaikeuttamisesta on peruttava. Tiukennusten sijaan Suomen on edistettävä EU:ssa turvallisia reittejä Eurooppaan. Eurooppa ei saa sivuuttaa ihmisoikeuksia.

Heidi ja Emma Kari, kansanedustaja

Julkaistu Helsingin Sanomissa 12.4.2016

Facebook
Twitter
WhatsApp