Euroopan parlamentti vaatii Suomea mukaan rypäleasekieltoon

Tiedote 8.7.2010[:]

EUROOPAN PARLAMENTTI VAATII SUOMEA MUKAAN RYPÄLEASEKIELTOON

Euroopan parlamentti on tänään hyväksynyt selvin äänin 556-31 päätöslauselman rypäleaseista, sillä rypäleasekieltoa koskeva kansainvälinen Oslon sopimus on astumassa voimaan elokuun alusta. Sopimus kieltää rypäleaseiden käytön, tuotannon, varastoinnin ja viennin. Yli puolet maailman maista on allekirjoittanut sopimuksen.  Suomi ei ole allekirjoittanut sopimusta ja on lisäksi viime vuosina hankkinut lisää rypäleaseita. Suomi on perustellut poisjääntiä sillä, ettei ei ole nähnyt niille korvaavia vaihtoehtoja. Rypäleaseita pidetään erityisen julmina niiden tuhovoiman takia ja sen vuoksi, että ne aiheuttavat uhreja vuosikymmeniä konfliktien jälkeenkin.
 
– Kaikki muut pohjoismaat ja suurin osa EU-maista on mukana sopimuksessa, Suomen kannalta on noloa, että jättäydymme ulkopuolelle. Toivon todella, että Suomi arvioisi tilanteen nyt uudestaan. Kun sopimuksesta kieltäydyttiin, luvattiin tilannetta tarkastella vuosittain, sanoo Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala.
 
– On hienoa, että sopimus on saatu nyt voimaan. Parlamentaarikot yli poliittisten rajojen tahtovat myös kaikkien EU-maiden ja jäsenmaiksi hakevien  viimeistään nyt luopuvan rypäleaseista. Tämä on tärkeä viesti myös EU-jäsenyyttä hakeville maille, kuten Turkille, joka vielä ei ole mukana, kommentoi Hassi.
 
Suomen lisäksi EU-maista Viro, Kreikka, Latvia, Puola, Romania ja Slovakia ovat jättäytyneet toistaiseksi sopimuksen ulkopuolella. Euroopan parlamentin päätöslauselma vaatii myös näitä maita tulemaan mukaan sopimukseen viipymättä.
 
Lisätietoja: tiedottaja Anne Hildén gsm +32 47 373 5136

Facebook
Twitter
WhatsApp