Euroopan energiaturvallisuus uhattuna

Aiemmin tänä vuonna Euroopan parlamentti äänesti uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja kasvihuonepäästöjen kunnianhimoisten, sitovien tavoitteiden puolesta. Nyt huippukokouksessaan EU-johtajat toimivat täysin vastoin parasta tietoa ilmastonmuutoksen etenemisestä.

On sanottu, että nykysukupolvi on ensimmäinen, joka kokee ilmastonmuutoksen vaikutukset, ja viimeinen, joka voisi sen vielä torjua.

Kokouksessa sovitut 2030 ilmasto- ja energiatavoitteissa otettiin takapakkia kolmella saralla. Energiaomavaraisuuden sijaan EU-maiden riippuvuutta ulkopuolisten fossiilisten polttoaineista jatkettiin. Vaatimattomilla ja vapaaehtoisilla tavoitteilla puhtaan energian tarjoamat työpaikat ja talouskasvu jäävät hyödyntämättä.

Viesti, jonka EU-johtajat antavat vuotta ennen YK:n ilmastokokousta, vie EU:lta edelläkävijän maineen. Se vaarantaa koko kansainvälisen ilmastosopimuksen, joka on määrä solmia Pariisissa joulukuussa 2015.  

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja totesi, että tavoitteita voidaan jatkossa muuttaa vain tiukemmiksi. Tähän on tartuttava.

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp