EU:n ulkopolitiikassa itsetutkistelun paikka

Heidi Hautala kritisoi EU:n ulkopolitiikkaa Vihreiden puoluekokouksessa tänään pitämässään puheessa:

“Arabien kevät on paljastanut, että EU on toiminut kaksinaamaisesti. On pidetty puheita ihmisoikeuksista ja demokratiasta, mutta samalla on tuettu diktaattoreja Tunisiassa, Egyptissä, Turkmenistanissa ja Vietnamissa. Kiinaa ja Venäjää on pidetty ”strategisina kumppaneina”, vaikka ne sortavat kansalaisia rajoittaen niiden perusvapauksia ja muita ihmisoikeuksia.”

[:]

“Itsevaltaiset hallitsijat aivan ilmeisesti vertailevat keskenään muistiinpanojaan, niin samanlaisia ovat niiden rikoslakien nimikkeet. Heidän mielikuvituksellaan ei ole rajoja. Syyrialainen ihmisoikeusasianajaja Haytham Al-Maleh tuomittiin kolmen vuoden vankeuteen siitä, että hän ”levitti vääriä tietoja, jotka saattoivat vahingoittaa kansallistunnetta”. Saudi-Arabiassa riittää, että ”häiritsee muita”.”

“EU:n on luovuttava kaksista korteistaan, ja tehtävä ihmisoikeuksista osa korkeimman tason poliittista vuoropuhelua. EU:n jäsenvaltioiden hallitusten on toimittava yhteisessä ulkopolitiikassa avoimemmin, nyt moni piiloutuu yhteisen selän taakse. On toimittava enemmän kansalaisyhteiskuntien, eikä vain valtioiden kanssa. Arabikevät saanut aikaan vakavan itsetutkiskelun Brysselissä, ja sen täytyy johtaa muutokseen. Se näkyy nyt jo muun muassa EU:n uudessa naapuruuspolitiikassa.”

Koko puhe Vihreiden sivulla

Facebook
Twitter
WhatsApp