EU:n ja Kiinan investointisopimus on syväjäässä

Jos asiasta oli aikaisemmin mitään epäilystä, niin nyt se on varmaa. EU:n ja Kiinan investointisopimus on syväjäässä, ja EU:n ja Kiinan välit jääkylmät.

Tänään hyväksytyssä päätöslauselmassa mepit tuomitsivat Kiinan määräämät perusteettomat ja mielivaltaiset pakotteet ja totesivat, että EU:n ja Kiinan välisen sopimuksen ratifioinnista ei edes keskustella niin kauan kuin pakotteet ovat voimassa. Päätöslauselma hyväksyttiin 599 meppiä puolesta, 30 vastaan, 58 tyhjää.

EU:n ja Kiinan välinen investointisopimus saatiin ratifiointia vaille valmiiksi viime vuonna seitsemän vuoden neuvottelujen jälkeen. Tämän jälkeen EU:n ja Kiinan suhteet ovat olleet syöksykierteessä, kun Kiinan ihmisoikeusrikkomukset Xinjiangin maakunnassa ovat tulleet yhä enemmän päivänvaloon.

Euroopan parlamentti toisti tänään aikaisemman kantansa, että Xinjiangissa tehdyt rikkomukset ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, ja että näistä rikoksista on olemassa yhä enemmän todisteita. Parlamentti vaati Xinjiangista riippumatonta YK:n tutkimusta. Kiina puolestaan on asettanut joukon meppejä pakotelistalleen. Myös minä olen Kiinan pakotteiden kohteena.

Kiinan ihmisoikeusloukkaukset mm. Xinjiangissa kuin myös Kiinan toimet Hongkongin demokratian tukahduttamiseksi ovat olleet esillä jo kauan, mutta vielä vuosi sitten EU ja Kiina kuitenkin neuvottelivat kattavasta investointisopimuksesta. EU kutsui Kiinaa ‘systeemiseksi kilpakumppanikseen’ ja taloudelliseksi kilpailijakseen, mutta myös yhteistyökumppanikseen.

Vuodessa on tehty U-käännös. Nyt Euroopan parlamentti toteaa, että EU:n ja Kiinan suhteet eivät voi jatkua entisellään, ja että EU:n tulisi tiivistää koordinaatiota ja yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa ja puuttua yhdessä Kiinan ihmisoikeusloukkauksiin.

Terävin piikki Kiinalle saattaa kuitenkin olla parlamentin huomio, jonka mukaan se, tullaanko EU:n ja Kiinan välistä sopimusta koskaan ratifioimaan, ei muodosta estettä tehdä kauppa- ja investointisopimuksia muiden alueellisten kumppanien kanssa, Taiwan mukaan lukien.

Facebook
Twitter
WhatsApp