EU voi toimia maailmanlaajuisena esikuvana

Euroopan parlamentti äänesti kertakäyttömuovin kieltojen, vähentämisen ja tehokkaamman kierrätyksen puolesta. Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala toteaa äänestyksen osoittaneen selvästi, että aiheen tärkeys on vihdoin ymmärretty puoluerajojen yli.

– Ongelma on nimenomaan lisääntyvä, turha kertakäyttö ja se, ettei tuotteita ole edes lähtökohtaisesti suunniteltu uudelleenkäytettäväksi tai kiertoon. Nyt kaikista muovipakkauksista halutaan kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä, ja direktiivissä annetaan hyvin tilaa kansallisille ratkaisuille. Esimerkiksi pullopanttijärjestelmien kehittämisessä Suomella olisi paljon annettavaa, Hautala sanoo.

Euroopan parlamentti lisäisi myös merkittävästi tuottajan vastuuta, esimerkiksi pakollisilla pakkausmerkinnöillä ja tuottajien velvoitteilla kattaa siivouskustannuksia.

– Tupakan tumpit ja muoviset suodattimet ovat suuri ongelma vesistöissä. Yksi tumppi voi saastuttaa jopa 500-1000 litraa vettä: siitä liukenee mikromuovien lisäksi haitallisia kemikaaleja. On oikein, että tuottajilla on vastuu tuotteista, jotka aiheuttavat ongelmia ja kustannuksia. Parlamentti ehdottaa pakollisia pakkausmerkintöjä sekä siivouskustannusten kattamista, Hautala toteaa.

Muovin tuotanto on kasvanut voimakkaasti maailmassa, ja Euroopan osuus tästä on hieman alle viidesosa. Hautalan mukaan EU voi kuitenkin toimia maailmanlaajuisena esikuvana.

– EU on valtava kauppa-alue, ja sen päätökset heijastuvat kaikkialle maailmaan, kun muualla tehtyjen tuotteiden on noudatettava EU:n alueella samoja standardeja. Yhteisistä standardeista on jo alustavasti keskusteltu esimerkiksi Kiinan kanssa, Hautala sanoo.

Facebook
Twitter
WhatsApp