EU-Meksiko-kauppasopimus on menetetty mahdollisuus tarttua todellisiin ongelmiin

EU ja Meksiko pääsivät viikonloppuna yllättäen yhteisymmärrykseen kauppasopimuksen uudistamisesta. Sopimus on osa laajempaa, uudistettua EU:n ja Meksikon välistä kokonaissopimusta, jolla syvennetään ja laajennetaan vuonna 1997 tehdyn kauppasopimuksen soveltamisalaa.

”EU:n ja Meksikon sopimus on menetetty mahdollisuus tarttua todellisiin ongelmiin. Hätäisellä sopimuksella varmistettiin sekä Meksikon poliittisen eliitin että eurooppalaisten suuryritysten edut juuri ennen Meksikon heinäkuussa käytäviä vaaleja,” europarlamentaarikko ja kansainvälisen kaupan valiokunnan jäsen Heidi Hautala sanoo.

”Pariisin ilmastosopimus mainitaan sopimuksessa vain ohimennen. Kauppasopimuksella ei puututa verovälttelyyn tai veronkiertoon. Korruption vastaiset määräykset eivät tuo sopimukseen mitään uutta,” Hautala luettelee.

Rankaisemattomuus on vakava ongelma Meksikossa, jossa henkirikosmäärät ovat maailman korkeimpien joukossa. Murhaluvut ovat vain kasvaneet vuoden alusta. Toimittajia kuolee kuukausittain ja rikokset jäävät selvittämättä lähes poikkeuksetta.

”Surullinen osoitus tästä on ihmisoikeusaktivistien Jyri Jaakkolan ja Bety Carinon murhat 8 vuotta sitten Oaxacan osavaltiossa. Murhia ei ole ratkaistu,” Hautala toteaa.

Hautalan mukaan modernit kauppasopimukset ovat keino vaikuttaa yhteiskuntaan laajemminkin:

”Maailmankauppaa on ajateltava uudella tavalla. Tällainen Euroopan komissionkin julistama Trade for all, kaikkien kauppa, perustuu kestävän kehityksen ja kansainvälisen yhteisvastuun periaatteille. Ne eivät nyt toteudu.

Facebook
Twitter
WhatsApp