EU kauppaa pakolaiset Turkille

EU:n ja Turkin tänään tekemä sopimus Kreikan saarille saapuneiden pakolaisten palauttamisesta on epäinhimillinen ja vastoin kansainvälistä oikeutta. Massapalautuksia ei voi hyväksyä. Ne vaarantavat jokaisen turvapaikanhakijan oikeuden suojeluun ja yksilölliseen hakemuksen tutkintaan.

Amnesty ja YK:n pakolaisjärjestö ovat kyseenalaistaneet sopimuksen laillisen ja eettisen perustan. Myös komission parin päivän takaisessa tiedonannossa todetaan, että suunniteltujen säädösten soveltaminen edellyttäisi lainsäädännön muuttamista sekä Turkissa että Kreikassa.

Turkin ihmisoikeustilanne on heikko. Miten eurooppalaiset johtajat voivat kuvitella Kreikasta palautettujen pakolaisten olevan turvassa maassa, jossa esimerkiksi kurdivähemmistöä vainotaan? Luotetaanko siihen, että Turkki kunnioittaa periaatetta, jonka mukaan turvapaikanhakijoita ei saa palauttaa turvattomiin oloihin?

Toinen suuri ongelma liittyy määrään. Solmitun sopimuksen nojalla jokaista Kreikasta Turkkiin palautettua turvapaikanhakijaa kohden siirrettäisiin Turkin pakolaisleireiltä  EU-maihin yksi Syyriasta lähtenyt. Tämä järjestely koskee ilmeisesti maksimissaan 72 000 henkilöä. Turkissa on tällä hetkellä noin 2,7 miljoonaa pakolaista. Määrä on siis mitätön. On selvää, että pakolaiskiintiöitä olisi kasvatettava huomattavasti. Turvapaikanhakijoiden tasapuolinen jakaminen EU:n sisällä on ainoa kestävä ratkaisu niin pakolaisten kuin jäsenmaidenkin kannalta.

On täydellinen itsepetos väittää, että massapalautukset laittaisivat Välimeren ylittävän ihmissalakuljetuksen aisoihin. Lyhimmän reitin sulkeminen johtaa siihen, että venematkoista tulee pidempiä, vaarallisempia ja kalliimpia. Pakolaisten riskit ja salakuljettajien voitot kasvavat. En halua edes kuvitella, mitä Turkissa tapahtuu, jos henkensä kaupalla turvaan pyrkivät pidetään väkisin maissa, tai jopa Turkin rajojen ulkopuolella.

Turkille ei pidä tarjota oikotietä jäsenyysneuvotteluiden vauhdittamiseen ja viisumivapauteen vastoin EU:n periaatteita. Sen sijaan, että jäsenmaat ottaisivat pikaisesti käyttöön turvallisempia reittejä perheenyhdistämistä helpottamalla tai humanitaarisella viisumilla, nyt käydään kauppaa ihmishengillä.

Facebook
Twitter
WhatsApp