EU ei saa sinetöidä vapaakauppasopimuksia hinnalla millä hyvänsä

EU-maiden ministerit näyttivät vihreää valoa EU:n ja Vietnamin väliselle sopimukselle. Neuvottelut jatkuvat parhaillaan EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden välisestä sopimuksesta.

Kansainvälisessä kaupassa ei ole kyse vain puhtaasta kaupankäynnistä, vaan myös keinoista vaikuttaa maailmanlaajuiseen kehitykseen. Siksi ihmisoikeuksien ja kansainvälisen työjärjestö ILO:n sopimusten kunnioittamisen tulee olla kauppasopimusten ehto. Reilu vapaakauppa ottaa ilmaston ja ympäristön huomioon, ja hyödyttää myös paikallisyhteisöjä, ei vain harvoja monikansallisia yhtiöitä.

Juuri nyt käsittelyssä olevat kaksi vapaakauppasopimusta eivät kumpikaan täytä näitä kriteerejä. EU:n ja Vietnamin välinen kauppasopimus halutaan allekirjoittaa, vaikka ihmisoikeudet toteutuvat Vietnamissa yhä heikommin. EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden välinen sopimus taas on kaukana Pariisin ilmastosopimuksen linjasta, eikä etenkään Brasilian kehitys ole lupaava sademetsien metsäkadon hillitsemiseksi. Kaupankäynnin hintana eivät saa olla ilmasto ja ihmisoikeudet.

Facebook
Twitter
WhatsApp