Parin ensimmäisen Etiopian-päivänsä aikana Heidi Hautala on ehtinyt niin slummiin kuin ministeritapaamisiin.[:]
Heti alkuun ministeri tutustui edustuston tukeman Save the Child and Youth -järjestön työhön Lidetan slummissa Addis Abebassa. Järjestö on muun muassa rakentanut alueelle yhteiskeittiöitä ja tukee lasten koulunkäyntiä. Tavoitteena on auttaa ihmisiä auttamaan itse itseään esimerkiksi kansalais-, terveys ja ympäristökasvatuksen avulla
Ensimmäisen päivän ohjelmaan mahtui myös tutustuminen Addis Abeban yli katsovalle Entoto-vuorelle, jonka huipulla on kaupungin ensimmäinen kirkko ja keisari Mengistun palatsi.
Maanantaina ohjelma alkoi yhteisellä kouluvierailulla opetusministeri Demeke Mekonnenin (alla) kanssa.
Suomen ja Etiopian kahdenvälisessä erityisopetushankkeessa tuetaan vammaisten ja muiden erityistarpeisten lasten pääsyä kouluun. Vaikka nyt jo 95,5 prosenttia lapsista aloittaa koulun (vuonna 1990 luku oli 32 prosenttia), jäävät koulun ulkopuolelle edelleen erityisesti vammaiset lapset.
Seuraavaksi ohjelmassa oli kolmen muun ministerin tapaaminen. Valtiovarainministeri Sufian Ahmed (alla) painotti että Etiopian tärkein tavoite on köyhyyden vähentäminen – taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Hän kiitti Suomea keskittymisestä vesi-, maatalous- ja opetussektoreille, koska ne ovat köyhyyden vähentämisen kannalta keskeisimpiä. Ministeri myös toivoi yhteistyön syvenevän entisestään.
Tampereen teknillisestä yliopistosta vesialan diplomi-insinööriksi valmistunut ulkoministeri Haile Maria Desalegne ja ministeri Hautala keskustelivat Etiopian roolista alueen vesivarojen hallinnassa. Ministerit kävivät keskustelua myös Etiopian ihmisoikeustilanteesta. Tapaamisen jälkeen ministeri Hautala vastasi paikallisten tomittajien kysymyksiin.
Ja ulkoministeri Desalegn puolestaan matkalla mukana olevien suomalaistoimittajien kysymyksiin.
Pääministeri Meles Zenavin (alla) kanssa Hautala keskusteli Afrikan Sarven tilanteesta ja Etiopian sekä kansainvälisen yhteisön roolista alueen ongelmien ratkaisemisessa.
Päivän aikana ministeri Hautala kuuli myös muiden Etiopiassa toimivien avunantajien näkemyksiä maan tilanteesta ja kehityksestä. Avunantajien tapaamiseen osallistuivat mm. USAID:in, Maailmanpankin, EU:n, Ruotsin ja Norjan edustajat.
Lisäksi Hautala tapasi paikallisia kansalaisjärjestöjä sekä Etiopian ihmisoikeuskomissaarin Teruneh Zennan, jonka kanssa hän keskusteli mm. tulevan kansallisen ihmisoikeustoimintasuunnitelman valmistelusta. Hautala korosti, että hyvän lopputuloksen kannalta kansalaisyhteiskunnan osallistaminen on tärkeää.