Yksi viime vuoden vaikuttavimmista katselukokemuksistani oli Saamelaisveri. Ruotsiin sijoittuva elokuva välittää vahvasti ja elävästi vääryyksiä, joita saamelaiset ovat Suomessakin joutuneet kokemaan. Saamelaisveri voitti viimevuotisen Euroopan parlamentin LUX-elokuvapalkinnon.
Aloitteestani EU:ssa käynnistettiin kolme vuotta sitten alkuperäiskansojen dokumentaatiokeskus DOCIP:in ja EU:n kehitysyhteistyön pääosaston DEVCO:n yhteinen pilottihanke. Hankkeen tavoitteena on lisätä alkuperäiskansojen mahdollisuuksia vaikuttaa ja saada äänensä kuuluviin kaikissa unionin lainsäädäntöhankkeiden eri vaiheissa.
DOCIP tarjoaa alkuperäiskansojen edustajille keinoja tavoittaa EU-päättäjät, seurata lainsäädäntöhankkeiden etenemistä ja vaikuttaa siihen kaikissa vaiheissa. Pilottihankkeen jatko on tänä vuonna ratkaistavana ja aion vaikuttaa siihen, että tämä alkuperäiskansojen EU-vaikuttamisen olennainen linkki säilyy tulevaisuudessakin.
On käsittämätöntä, että Suomi ei ole vieläkään ratifioinut vuonna 1991 voimaan astunutta kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimusta alkuperäiskansojen oikeuksista. Sopimus 169 on ainoa sitova kansainvälinen sopimus, jolla taataan alkuperäiskansoille samat oikeudet, jotka muulla väestöllä jo on: oikeudet omaan kieleen ja kulttuuriin, omiin elintapoihin ja oikeus määrätä itse omista asioistaan. Sopimus on ratifioitava viivyttelemättä.