Avoin lähdekoodi pienyritysten etu

Eduskunnan suuren valiokunnan vihreät jäsenet Heidi Hautala ja Rosa Meriläinen hävisivät tänään äänestyksen ohjelmistotuotepatenteista. Suuri valiokunta käsitteli talousvaliokunnan lausuntoa, josta käy ilmi, ettei Suomi ole yhtymässä Euroopan parlamentin tiukkaan linjaan ohjelmistopatenttidirektiivissä. Valiokunnan äänestystulos oli 20 – 5. Vähemmistössä olivat vihreiden lisäksi myös Vasemmistoliiton ja Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän edustajat.

Talousvaliokunnan vihreä jäsen Merikukka Forsius on jo aiemmin jättänyt valiokunnan lausuntoon vastalauseen:

– Käytännössä valiokunnan lausunto Suomen kannaksi vaarantaisi patenteista koituvien markkinahäiriöiden vuoksi pienten innovatiivisten ohjelmistotalojen ja avoimen lähdekoodin palveluyritysten toimintaedellytykset Suomessa ja Euroopassa, Forsius toteaa vastalauseesssaan.

Suuressa valiokunnassa on ollut vallalla toimintakulttuuri, jossa äänestyksistä pyritään pidättäytymään konsensushengessä. Hautala ja Meriläinen muistuttavat, että EU:ssa käsitellään ihan arkisia asioita, joissa vallitsee poliittisia ristiriitoja siinä missä kotimaisissakin asioissa. Ohjelmistopatenttidirektiivi on pienyritysten näkökulmasta todella tärkeä. Ohjelmistopatentit haittaisivat myös yliopistojen opetus- ja tutkimustoimintaa.

Vihreät kansanedustajat vaativat Suomea käyttämään jatkoneuvotteluissa pohjaesityksenä Euroopan parlamentin kantaa, joka on ohjelmatuotepatentin suhteen ehdottoman kielteinen.

Ohjelmatuotepatentti tarkoittaa mahdollisuutta hakea patenttisuojaa paitsi laite- ja menetelmäkeksinnöille, myös näistä eristetyille tietokoneohjelmille eli niin sanotuille puhtaille ohjelmistoille.

Facebook
Twitter
WhatsApp