Arviointeja Hautalan Venäjä-pamfletista

Heidi Hautala julkaisi 8.5.2008 kirjan Venäjä-teesit, Vakaus vai vapaus?

“Hautalan terävänäköinen ja kuvia kumartelematon pamfletti tuo suomalaiseen keskusteluilmastoon kaivattua tuuletusta. Kirja on syytä lukea kaikkien, jotka haluavat tietää, missä Venäjällä nyt mennään ja pitäisikö meidän olla siitä huolissamme.”
Kirjan koko esittely löytyy Tammen internet-sivuilta osoitteesta:
http://www.tammi.fi/kirjat/ISBN/9789513142452/alue/902,903,950/navi/Aiemmin/navi2/9008/[:]

“Hautala kirjoittaa rehellisen raikkaasti yli 20 vuoden Venäjä-kiinnostuksensa ja harrastuneisuutensa pohjalta. Hänellä on kokemusta 1990-luvun alun vapaasta kansalaistoiminnasta Venäjällä. Nyt kansalaisyhteiskunnan hengittämä ilma on Hautalan mukaan ohentunut vaarallisesti.”
Tuula-Maria Ahonen, Yhteiskuntapolitiikka-lehti

“Suomalaisen ihmisoikeuspolitiikan Grand Lady Heidi Hautala käy epätoivoiseen taistoon. Hän ottaa tehtäväkseen osoittaa, että kovan ja kylmän rahan ehdoilla laukkaavan Venäjän täytyy katastrofin välttämiseksi rakentaa yhteiskuntakulttuurinsa pehmeän vallan ja ihmisten hyväntahtoisuuden varaan.

Kirjansa loppuosassa Hautala yltyy niin hyytävän realistiseen Venäjä-analyysiin, että häntä ei voi tämän jälkeen todella sanoa hempeileväksi vihrepipertäjäksi. Hautala kirjoittaa, että nyky-Venäjä on kuin “juustokohokas, jonka moni arvioi pihahtavan kasaan, jos ympärillä hiukankin tärähtää”.”
Jukka Tarkka, HS 9.5.08

“Kirjassaan Hautala osoittaa kirkkaasti, että toisinajattelijoiden pyrkimys vakauden kautta vapauteen on aitoa kansalaistoimintaa, eikä lännen pahantahtoista vehkeilyä.”
HS.fi 8.5.2008

“Kirjan parasta antia on Kaukasiaa käsittelevä osa. Niin kuin Hautala on Venäjänä vakautta arvioidessaan huomannut, katse ei voi pysähtyä Moskovaan. Venäjä ulottuu sen yli.”
Lena Björklund, Vihreä Lanka 16.5.08

“Heidi Hautala (vihr.) kiteyttää epätoivon kymmeneksi teesiksi, joilla oikeutta ja kohtuutta lisättäisiin Putinin romuttamaan demokratiaan.”
Jouni Tossavainen, Savon Sanomat 23.5.08

“Hautala kirjoittaa torstaina julkaistussa pamflettikirjassaan Venäjä-teesit – Vakaus vai vapaus (Tammi), että oikeusvaltio on edellytys Venäjän talouden kehitykselle ja maan oma etu.”
Risto Jussila, Keskipohjanmaa 9.5.08

“Pamfletten är en försättning på det korta tal som Hautala höll under riksdagens 100-ärsjubileum för två år sedan och som väckte en häftig debatt. Hautala sade då att den ryska duman fått samma maktbefogenheter som tsaren före 1905.”
Marit Af Björkesten, Huvudstadsbladet 9.5.08

“”Venäjä teesit” on upea kirja. Eräissä kohdin jouduin pyyhkimään silmäkulmiani, kun mielleyhtymät ja ”taisteluissa kadonneiden” nimet tulvivat mieleeni.

Uskallan näin sanoa tarkoittaen ilmaisulla, että olette uudella kirjallanne
”Venäjä-teesit. Vakaus vai vapaus” nostaneet itsenne myös maamme Venäjä-tuntijoiden eturiviin.”
Ilmari Susiluoto 12.10.08

“Hautalalla on kansalaisaktivistin ja ihmisoikeuspoliitikon näkökulma, mutta teksti on analyyttistä ja ajatus kulkee kirkkaasti.”
Teppo Tiilikainen, Suomen kuvalehti 13.9.08

Facebook
Twitter
WhatsApp