Suomen kansallisvarallisuudesta yli puolet koostuu rakennuksista. Jotta tästä merkittävästä varallisuudesta voidaan pitää huolta, tarvitaan kipeästi elinkaariajattelua. On suurta kansantaloudellista tuhlausta jättää rakennuksen elinkaarensa aikana aiheuttamat kokonaiskustannukset ottamatta huomioon. Ei ole myöskään oikein jättää ympäristölaskuja lastemme ja lastenlastemme maksettaviksi.[:]
On ilahduttavaa, että Rakennusinsinööriliiton kilpailuun on tänä vuonna sisäänrakennettu elinkaariajattelu. Kaikissa kolmessa lopullisessa valinnassa mukana olevassa hankkeessa elinkaariajattelu ilmenee pyrkimyksenä rakennuksen käyttöiän pidentämiseen ja siten huomattaviin kokonaistaloudellisiin säästöihin.
Esimerkiksi Kampin keskus on toteutettu siten, että maanalaisia terminaalitiloja voidaan vaivattomasti muuntaa toiseen käyttöön.
Oulun rakennusvalvonnan hankkeessa taas opetetaan lukuisia innokkaita omakotirakentajia parantamaan rakentamisen laatua ja siten pidentämään käyttöikää ja minimoimaan elinkaarikustannuksia. Haitallisia ympäristövaikutuksia ja energiankulutusta ehkäistään valinnoilla etukäteen.
Finnforestin toimitalo, FMO Tapiola taas on mestarillinen osoitus ilmastonmuutoksen torjunnassa hyödyllisen puurakentamisen uusista teollisista mahdollisuuksista, joihin yhdistyy rakentamisen laatu.
Rakentamisen laadun ja kestävyyden laaja-alainen parantaminen on vastaansanomaton tavoite, joka siis näkyy kaikissa kolmessa kärkihankkeessa. Tunsin itseni kuin äidiksi, joka joutuu nimeämään yhden kolmesta lapsestaan muita paremmaksi.
Ankaran sisäisen kamppailun jälkeen ratkaisin kantani. Rakennusten elinkaariajattelu vaatii uusia, innovatiivisia ohjauskeinoja.
Siksi tämän vuoden RIL-palkinnon saa Oulun rakennusvalvonta. Oululaisten perushavainto on, että tietoisia laatuvalintoja tekee liian usein – ei kukaan. Talojen tähtiluokituksella pientalojen rakentajia opastetaan kädestä pitäen tekemään valintoja, joiden elinkaarivaikutukset ovat mahdollisimman suotuisat niin talon kestävyyden, asumismukavuuden, energiankulutuksen ja muiden ympäristövaikutusten osalta rakennuksen koko käyttöiältä. Elinkaarisuunnittelun avulla varaudutaan myös talon huoltoon, tuleviin korjauksiin sekä uusimiseen.
Pientalojen tähtiluokituksella voitaisiin vuosittain vaikuttaa 10 miljardin euron investointeihin. Se luo kehityspaineita teollisuudella tuottaa yhä laadukkaampia rakennusmateriaaleja. Ja mikä tärkeintä, sillä päästään laeissa ja rakentamismääräyksissä asetettua minimitasoa huomattavasti parempaan tulokseen, kun yhden tähden sijaan saadaan aikaan jopa täyden viiden tähden taloja.
Toivon, että Oulun rakennusvalvonnan pientalojen tähtiluokittelu kannustaa myös lainsäätäjiä kohottamaan minimivaatimustasoa, joka ei nykyään tue laatua ja elinkaarikustannusten minimointia.
Tämä Oulun koulu, johon pientalojen rakentajat osallistuvat innolla, osoittaa kannustavan tavan synnyttää tervettä kilpailua laadulla, ei halvimmilla rakentamiskustannuksilla. Pientalojen tähtiluokittelua voitaisiin kehittää myös kerrostalorakentamisen ja julkisten rakennusten elinkaariajatteluun. Se voisi innostaa laatuun myös julkisissa hankintakilpailussa.
Näin pidettäisiin parasta mahdollista huolta kansallisvarallisuudestamme ja tehtäisiin yhteiseltä vaikutukseltaan huomattavia ympäristötekoja.
Kampin keskus ja FMO Tapiola saavat ilman muuta jaetun toisen palkinnon. Nekin vievät suomalaista rakentamista ja insinööritaitoa reilun askelen eteenpäin.